fbpx
Časoris
Peter Prevc

Začela se je turneja štirih skakalnic

Smučarski skakalci med božično-novoletnimi prazniki ne počivajo.

Včeraj se je v Nemčiji začela tradicionalna novoletna turneja štirih skakalnic. Trajala bo deset dni in ves ta čas se bodo skakalci selili od ene skakalnice k drugi.

Za čimvečje število točk bodo morali dobro skočiti kar osemkrat.

Končni zmagovalec bo tisti, ki bo na vseh štirih tekmah zbral največ točk. Za nagrado bo prejel zajeten kup denarja, takšnega, da bi si lahko z njim kupil nov avto, in zlati pokal v obliki orla.

Novoletna turneja se razlikuje od običajnih tekem svetovnega pokala.

Na vsaki skakalnici se med seboj pomerijo pari skakalcev. Tekmovalec mora premagati svojega nasprotnika, da se uvrsti v drugo serijo.

Čeprav skakalci med seboj tekmujejo, med njimi še vedno velja prijateljski duh, kar je tako v športu kot med prazniki ključnega pomena. V izteku skakalnice vsak par tekmovalcev počaka na rezultate in si poda roki.

V včerajšnjih kvalifikacijah v Oberstdorfu je najbolje nastopil Peter Prevc, ki je pristal pri 136,5 metrih. Danes se bo pomeril z Norvežanom Andreasom Stjernenom.

Prevc se na novoletno turnejo podaja kot eden izmed večjih favoritov za skupno slavje. Poleg njega je tja odpotovalo še šest Slovencev.

Na današnji tekmi se bodo z zanimivimi nasprotniki za vstopnico v finalno serijo spopadli tudi Anže Lanišek, Domen Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in novinec Tilen Bartol.

Iz Oberstdorfa se selijo v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo pričakali novo leto. Že naslednji dan jih čaka druga tekma, tretja bo v Innsbrucku in zadnja v Bischofshofnu.

Kdo je na vseh štirih tekmah zbral največ točk in dobil boj za skupno lovoriko, bo znano na praznik Svetih treh kraljev, ki ga praznujemo 6. januarja.

 

Slovarček

Lovorika je pomemben uspeh, zmaga.

Favorit ima na tekmovanju največ možnosti za zmago.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je v športu pomemben prijateljski duh?
  2. Kaj pomeni, če si tekmovalca podata roki?
  3. V katerih zimskih  športih smo Slovenci najbolj uspešni?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
22°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa