Časoris
Zmagovalec dirke po Sloveniji Tadej Pogačar. Foto: Anže Malovrh/STA
Tadej Pogačar. Zmagal je je na dirki po Sloveniji, kjer ga je v objektiv ulovil fotograf STA, in na dirki po Franciji. Foto: Anže Malovrh/STA

V Sloveniji so doma najboljši kolesarji in navijači

Junak Toura Tadej Pogačar še nikoli ni tako užival v dirkanju s kolesom, kot je na letošnji kolesarski dirki po Sloveniji.

Postal je zmagovalec 803,7 kilometra dolge petdnevne dirke, posebej pa so ga navdušili navijači.

Vzdušje ob cestah slovenskih krajev je na trenutke spominjalo na največje kolesarske dirke na svetu.

»Hvala vsem navijačem, najboljši ste,« je zapisal na svojem profilu na Stravi po zaključku četrte etape, ki je vključevala izjemno strm vzpon na Sveto Goro.

Začetek druge etape v Žalcu: Otroci, ki so bili verjetno zadovoljni, da imajo zaradi navijanja prosto uro, so karavano spodbujali s transparenti in zastavicami. Foto: Sabina Lavrič

Kolesarska dirka po Sloveniji je potekala od Ptuja do Rogaške Slatine, od Žalca do Celja, od Brežic do Krškega, od Ajdovščine do Nove Gorice ter od Ljubljane do Novega mesta.

Pogačar je obdržal zeleno majico vodilnega na dirki. Oblekel jo je že na drugi etapi, ki se je sklenila z vzponom na Celjski grad. Osvojil je tudi modro majico za najboljšega tekmovalca na klancih.

Tudi preostali majici sta si nadela Slovenca – Matej Mohorič je dobil majico za najboljšega šprinterja, v razvrstitvi do 23 let pa je belo majico dobil Kristjan Koren.

Peta etapa dirke po Sloveniji je potekala po trasi malega maratona Franje. Velikega pa so v nedeljo prekolesarili tudi številni rekreativni kolesarji.

Predsednik republike Borut Pahor je na predlog organizacije Tenis Slovenija priredil sprejem za teniško igralko Tamaro Zidanšek, polfinalistko odprtega prvenstva Francije. Foto: Nebojša Tejić/STA

Konec tedna je bil sicer športno zelo pester. Iz Pariza se je vrnila Tamara Zidanšek, ki je navijače navdušila z uvrstitvijo v polfinale teniškega turnirja Roland Garros.

Pestro je tudi na nogometnih igriščih. Začelo se je evropsko prvenstvo v nogometu. V mojstrovinah Ronalda, Kroosa, Modrića, Lewandowskega in drugih bomo uživali en mesec!

Za razmislek

  1. Tudi ti rad kolesariš?
  2. Zakaj je zelena značilna barva Slovenije?
  3. Si se ta konec tedna razveselila še kakšnega športnega uspeha?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.