Časoris
Ironkids in Ironman v Kopru. Vir: Arhiv organizatorja
Ironkids in Ironman v Kopru. Vir: Arhiv organizatorja

Tekmovanje športnikov z jekleno voljo prvič tudi v Sloveniji

Uf, kako so bili slovenski triatlonci veseli, ko so izvedeli, da v Slovenijo prihaja tekmovanje ironman.

In zdaj je napočil ta čas.

V nedeljo, 23. septembra, se je Slovenija uvrstila na zemljevid triatlonskih tekmovanj ironman za najbolj jeklene oziroma železne može in žene.

»Ime ironman ponazarja jekleno voljo tekmovalcev, da se soočijo z vsemi naravnimi silami. Med tekmovanjem jih lahko spremljajo močan dež in veter, mraz in visoki valovi, močno sonce in visoke temperature,« pojasnjuje triatlonec Igor Šmid, član triatlonskega kluba 3K Šport.

Triatlon je športna disciplina, ki povezuje plavanje, kolesarjenje in tek. Zelo primerna je tudi za otroke, saj imajo ti radi vodo in kolesa in raje tečejo kot hodijo.

Toda ironman je za otroke prezahteven, zato so organizatorji v Kopru zanje pripravili tekmovanje v teku ironkids. Proga za najmlajše je merila 200 metrov, za najstarejše pa 1200 metrov.

Ironkids in Ironman v Kopru. Vir: Arhiv organizatorja
Vir: Arhiv organizatorja

V Triatlonski zvezi Slovenije tekmovanja prirejajo v vseh treh disciplinah, le da so razdalje, ki jih morajo otroci premagati, prilagojene njihovim zmožnostim.

»Ironman je namreč blagovna znamka, ki pod svojim okriljem povezuje daljše izvedbe triatlona,« pojasnjuje dr. Mitja Mori iz Triatlonske zveze Slovenije. »Kar je v teku maraton, to je v triatlonu ironman.«

Na dolgem ironmanu morajo tekmovalci preplavati 3,8 kilometrov, prekolesariti 180 kilometrov in preteči 42 kilometrov. Pri polovički, kot pravijo ironmanu, kakršnega so pripravili v Kopru, pa so razdalje za polovico krajše.

Triatlon je tudi olimpijska disciplina, tekmovalci pa morajo preplavati 1,5 kilometra, prekolesariti 40 kilometrov in preteči 10 kilometrov.

»To so potem še šprint in superšprint in pa triatlon za vsakogar, na katerem lahko nastopi vsakdo, ki zna plavati in voziti kolo,« pravi Igor Šmid, ki svoje navdušenje nad športom rad prenaša na mlajše.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je triatlon lahko zanimiv za otroke?
  2. Ti je med treningom kdaj dolgčas?
  3. Zakaj pravijo, da naj otroci najprej tekmujejo na krajših razdaljah?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.