fbpx
Časoris
24. Ljubljanski maraton. Foto: Anže Malovrh/STA
24. Ljubljanski maraton. Foto: Anže Malovrh/STA

Tek na ljubljanskem maratonu krepi in povezuje

Po mesecih, dnevih in urah treningov in priprav so se tekači minuli konec tedna končno preizkusili na 24. Ljubljanskem maratonu.

No, tekmovali so predvsem z lastnimi zmogljivostmi in tudi z vročino, ki je, ko se je razkadila jutranja megla, zavzela Ljubljano.

Če je lani v času osrednjih preizkušenj, torej polmaratona in maratona, lilo kot iz škafa, je bila tokrat obvezna tekaška oprema sončna krema.

Ko sije sonce, je težko teči. V takšnih razmerah sta se z maratonsko razdaljo najbolje spopadla Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay, ki je zabeležil drugi najboljši rezultat v zgodovini ljubljanskega maratona, ter Kenijka Bornes Chepkirui Kitur, ki se je vpisala v zgodovino kot rekorderka proge med ženskami.

Državna prvaka na 42 kilometrov sta postala Primož Kobe in Saša Pisk. Na pol krajši razdalji se je zmage veselil Mitja Krevs, med ženskami pa je bila najhitrejša Neja Kršinar.

Dve uri pred štartom maratoncev in polmaratoncev je potekal tek na 10 kilometrov, na katerem sta bila najboljša Jan Kokalj in Klara Lukan.

Šestošolke na progi ljubljanskega maratona. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Šestošolke na progi ljubljanskega maratona. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Ljubljanski maraton že vrsto let vzgaja in h gibanju spodbuja tudi otroke, zaradi katerih je bilo celotno soboto v središču Ljubljane nadvse živahno.

Najmlajši so z nasmehom na obrazu razlagali, zakaj tečejo in koga vse jim je uspelo prehiteti.

»Na štartu sem bila malo živčna, saj še nikoli nisem tekla na takšnem dogodku, potem pa mi je bilo lažje,« nam je povedala petošolka Zoja iz Ljubljane.

Slovenski tekaški praznik je združil več kot 19.600 tekačev. V soboto jih je teklo okoli 7.200, v nedeljo pa okoli 12.400.

Za razmislek

  1. Zakaj posamezniki iz afriških držav tako dobro tečejo maratone?
  2. Zakaj se ljubljanskega maratona ni udeležil Kenijec Eliud Kipchoge, prvi Zemljan, ki je maraton pretekel v manj kot dveh urah?
  3. Rad tečeš? Kaj ti je najbolj všeč pri teku?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa