Časoris
Slovenski kolesarji na Dirki po Franciji. Vir: Posnetek zaslona
Na Touru so poleg Pogačarja in Rogliča nastopili še trije Slovenci: Matej Mohorič, Jan Polanc in Luka Mezgec. Slednji je na dveh etapah v ciljnem šprintu dosegel dve drugi mesti. Vir: Posnetek zaslona

Tadej Pogačar veliki zmagovalec dirke po Franciji

V nedeljo se je s formalno parado šampionov do Elizejskih poljan v Parizu sklenila peklenska tritedenska kolesarska dirka po Franciji.

Za Slovenijo je bila zgodovinska. Dvojno zmagoslavje sta na njej dosegla Slovenca Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Primož je kar 11 etap vozil v rumeni majici vodilnega na dirki po Franciji. Na predzadnji, odločilni etapi, pa se je zgodil neverjeten preobrat. Na kronometru so mu pošle moči.

Tadej, ki je danes dopolnil 22 let, je v 36,2 kilometra dolgi vožnji na čas kolo poganjal kot stroj, prehitel Primoža za skoraj dve minuti in oblekel rumeno majico.

»Šel sem na polno. Moje sanje so bile, da bi le nastopil na Touru, zdaj pa sem zmagal. To je neverjetno,« je po izjemni predstavi v kronometru 20. etape Toura dejal Tadej.

Primož je športno priznal, da je bil Tadej boljši in da preprosto v nogah ni imel dovolj moči.

Mnogi so Tadejevo vožnjo označili za eno izmed najboljših kolesarskih predstav posameznika vseh časov. Poleg rumene je osvojil tudi pikčasto majico za najboljšega na gorskih vzponih in belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Njegov uspeh je še toliko večji, ker ob sebi ni imel tako močne ekipe kot Primož.

»Vsak dan v treh tednih smo naredili vse popolno. Vse smo natančno načrtovali. Pripravljeni smo bili na praznovanje,« je bil razočaran eden od kolesarjev v Primoževi ekipi Jumbo Visma.

Razplet prinaša lepo sporočilo: življenja ne gre načrtovati do podrobnosti; del življenja so presenečenja in za uspeh je treba vztrajati in dati vse od sebe.

Slovarček

Kronometer je v kolesarstvu vožnja na čas. Zmaga tisti, ki najhitreje prevozi progo. Kolesarji startajo z eno- ali dvominutno razliko. Ob sebi nimajo pomočnikov, ne morejo se voziti v zavetrju, vsak vozi zase.

Za razmislek

  1. Kako se počutiš, ko te premaga prijatelj?
  2. Zakaj kronometru pravijo ura resnice?
  3. Zakaj kolesarji med dirko včasih menjajo kolesa?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.