fbpx
Časoris
Na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici se je na posamični tekmi od slovenskih tekmovalcev najbolje odrezal Anže Lanišek. Foto: Nebojša Tejić/STA
Tako je letel Anže Lanišek na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici. Na posamični tekmi se je od slovenskih tekmovalcev najbolje odrezal. Foto: Nebojša Tejić/STA

Smučarski skakalci zaključujejo novoletno turnejo

Smučarski skakalci med prazniki niso lenarili, preživljali časa z najbližjimi in gledali božičnih filmov.

Po svetovnem prvenstvu v Planici jih je čakal drugi vrhunec sezone – 69. novoletna turneja štirih skakalnic.

Na današnji praznik svetih treh kraljev bo znano, kdo je na vseh štirih tekmah turneje najbolje skakal in dosegel največ točk.

Zlati orel. Foto: Sabina Lavrič
Zlati orel. Foto: Sabina Lavrič

Najverjetneje bo zlatega orla visoko v zrak dvignil Poljak Kamil Stoch, ki je trenutno vodilni tekmovalec s 15 točkami prednosti.

Stoch je turnejo enkrat že dobil, uspelo pa mu je zmagati na vseh štirih tekmah. To je vse prej kot preprosto, še posebej zaradi različnih lastnosti skakalnic.

Ne glede na veliko prednost pa njegova zmaga ni gotova. Hitro se lahko pripeti napaka in vse gre lahko po zlu. Preobrati so v športu pogosti.

Velika napaka se je včeraj pripetila Anžetu Lanišku, ki je bil v kvalifikacijah Bischofshofna šele na 52. mestu in je s tem močno pokvaril svojo uvrstitev na turneji. Po treh četrtinah turneje je bil šesti, navdušil pa je z drugim mestom v nedeljo v Innsbrucku.

Leta 2015 je bilo v Innsbrucku takole, letos pa so skakalci nastopali žal brez gledalcev. Foto: Sabina Lavrič
Leta 2015 je bilo v Innsbrucku takole, letos pa so skakalci nastopali žal brez gledalcev. Foto: Sabina Lavrič

Novoletna turneja se razlikuje od običajnih tekem svetovnega pokala. Na vsaki tekmi se med seboj pomerijo pari skakalcev. Tekmovalec mora premagati svojega nasprotnika, da se uvrsti v drugo serijo.

Turneja se tradicionalno začne v Nemčiji, v Oberstdorfu, nadaljuje na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu, nato pa se preseli v Avstrijo, v Innsbruck in Bischofshofen.

Prvič v zgodovini novoletne turneje je letos ena od tekem potekala običajno, ne da bi se pari pomerili med seboj. Razlog je bil zaplet s testom na novi koronavirus v poljski reprezentanci.

Zadnja novica

Kamil Stoch je zmagal na zadnji tekmi v Bischofshofnu in po letih 2017 in 2018 še tretjič osvojil zlatega orla. Najboljši Slovenec na turneji je bil Peter Prevc, ki je osvojil 9. mesto. Danes je bil dvanajsti.

Za razmislek

  1. Si se med božično-novoletnimi prazniki ukvarjal tudi s športom?
  2. Kdo je na novoletni turneji srečni poraženec?
  3. Katera Slovenca sta osvojila zlatega orla?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa