Časoris
Slovenska moška hokejska reprezentanca je med enomesečnimi pripravami dosegla sedem zmag in tri poraze. Foto: Anže Malovrh/STA
Slovenska moška hokejska reprezentanca je med enomesečnimi pripravami dosegla sedem zmag in tri poraze. Foto: Anže Malovrh/STA

Risi le z očetom Kopitarjem po obstanek v Rigi

Najboljše hokejske reprezentance se ob zaključku sezone vsako leto zberejo na svetovnem prvenstvu v različnih kakovostnih skupinah. To se je začelo v petek.

V elitnem razredu ima pravico nastopati 16 najboljših reprezentanc. Tokrat je, že desetič, zraven tudi slovenska reprezentanca.

To je zlata generacija risov, ki se je dvakrat uvrstila na olimpijske igre, vendar bodo na prvenstvu nastopili prvič po šestih letih.

Prvenstvo bi moralo potekati v St. Peterburgu. Mednarodna hokejska zveza je Rusiji zaradi agresije nad Ukrajino odvzela njegovo organizacijo.

Vskočila sta Tampere na Finskem, kjer bo igrala skupina A, in Riga v Latviji, kjer nastopa Slovenija.

Znašla se je v izjemno močni skupini B. Pomerila se je že s Švico (0 : 7) in Kanado (2 : 5).

Oba zadetka na tekmi proti aktualnim prvakom je dosegel Jan Drozg. Slovenijo čakajo še tekme z Norveško, Češko, Latvijo, Slovaško in Kazahstanom.

Risi računajo, da jim bo uspelo zadržati mesto med najboljšimi. Za to se morajo izogniti zadnjemu mestu v skupini. Nastopajo v skoraj popolni postavi.

Slovenske hokejiste kličemo risi že od leta 2001. Ta žival, ki živi v naših gozdovih je na videz prijazna, a zna v pomembnih trenutkih pokazati zobe in kremplje.

Manjka zgolj najboljši hokejski igralec v naši zgodovini. Anže Kopitar se je zaradi več poškodb po naporni sezoni v ameriški ligi NHL odpovedal nastopu.

Njegov oče Matjaž Kopitar, selektor reprezentance, je tako proti severu Evrope odpeljal 25 igralcev.

Z veliko črko C na dresu je vlogo kapetana prevzel Jan Urbas, ki je v 125 nastopih za Slovenijo dosegel 52 golov in prispeval 56 podaj.

Slovarček

C na igralnem dresu pomeni captain oziroma kapetan.

Za razmislek

  1. Kakšne so še podobnosti med našimi hokejisti in risi?
  2. Kakšen rezultat jim napoveduješ?
  3. Kje, razen na ledu, še igramo hokej?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Urban

Sušnik je novinar, ki ima šport v krvi. V mladih letih je treniral smučarske skoke, danes pa z veseljem poprime za teniški lopar. Ob močnem vetru pa ga lahko najdeš v morju, kjer jezdi desko z jadrom v roki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.