Časoris
Maruša Mišmaš Zrimšek teče že vrsto let. Tako je nastopila na finalu atletskega pokala Slovenije leta 2012. Foto: Nebojša Tejić/STA
Maruša Mišmaš Zrimšek atletiko trenira že od prvega razreda. Tako je nastopila na finalu atletskega pokala Slovenije leta 2012. Foto: Nebojša Tejić/STA

Rekord Maruše Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 metrov

Ti je že kdaj uspelo preseči kakšen rekord? Kakšni občutki so te ob tem prevzeli?

Atletinja Maruša Mišmaš Zrimšek iz ljubljanskega kluba Mass v nedeljo ni presegla le svojega osebnega rekorda.

Drugi dan državnega prvenstva v atletiki v Celju je 3000 metrov pretekla z rezultatom 8:46,44 in tako izboljšala kar dvajset let star državni rekord Helene Javornik. To je bil obenem tudi šesti najhitrejši tek letošnje sezone v tej disciplini na svetu.

Helena Javornik je imela dosedaj najboljši rezultat, leta 2000 je na Poljskem tekla 8:50,71.

Maruša Mišmaš Zrimšek trenira atletiko od prvega razreda osnovne šole. V blogu je zapisala, da si ni od malega želela biti vrhunska športnica. Tudi ni sanjala o olimpijskih igrah, čeprav se je zelo pripravljala na nastop v Tokiu, saj na igrah v Riu leta 2016 ni nastopila zaradi poškodbe. V atletiki je začela uživati šele v devetem razredu, ko je začela trenirati tek na 300 in 400 m z ovirami. Ovire je imela vedno rada.

Tudi danes je njena najljubša disciplina tek na 3000 metrov z zaprekami. A ker je to zelo zahtevna disciplina, le redkokdaj tekmuje v njej. Na domačih tekmah običajno teče enako razdaljo, a brez zaprek.

In prav v tej disciplini ji je uspelo doseči ta vrhunski rezultat in postaviti nov rekord.

Maruša ima smolo, da so olimpijske igre v Tokiu prestavljene. A forma, ki sta jo gradila s trenerjem, se je očitno obrestovala.

Izboljšala je rekord, star dvajset let, a morda tudi ona ve, kar uči paraplegik in politik David Lega: Lahko smo najboljši na svetu, pa nas bo morda že naslednje leto nekdo premagal. Zadovoljstvo zato najbolj občutimo, če premagamo sebe.

Slovarček

Rekord je najboljši uradno priznani rezultat v kaki športni disciplini.

Za razmislek

  1. Kje si lahko prizadevaš za rekord?
  2. Kako se merijo dosežki na drugih področjih, denimo v glasbi?
  3. Poznaš še kakšen individualen šport poleg atletike?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.