fbpx
Časoris
Na štartu četrte etape kolesarske dirke Po Sloveniji tudi Primož Roglič. Foto: Bor Slana/STA
Na štartu četrte etape kolesarske dirke Po Sloveniji tudi Primož Roglič. Foto: Bor Slana/STA

Primož Roglič je znova zmagovalec dirke Po Sloveniji

Čeprav se zna s kolesom voziti večina ljudi, kolesarjenje ni preprosto.

Se spomniš dne, ko so na tvojem kolesu prvič odstranili pomožna kolesca? Takrat si spoznala, da kolesar potrebuje ravnotežje. Ko si se prvič poskušala povzpeti na klanec, si ugotovila, da kolesar potrebuje tudi močne mišice. Ko pa si opravljala kolesarski izpit, ti je postalo jasno, da potrebuje tudi znanje.

Vse to je dovolj za rekreativne kolesarje, profesionalni kolesarji pa potrebujejo še nekaj več: odlično telesno pripravljenost in kakovosten trening v dobri ekipi.

Tudi v Sloveniji imamo nekaj kolesarjev, ki se s tem športom ukvarjajo profesionalno. Prejšnji teden so skupaj z drugimi najboljšimi kolesarji na svetu nastopili na 25. dirki Po Sloveniji.

Kolesarje je vsak dan čakala drugačna preizkušnja oziroma etapa.

Prvi dan so kolesarili od Lendave do Murske Sobote (159 kilometrov), drugi dan od Maribora do Rogaške Slatine (152,7 kilometra), v petek od Slovenskih Konjic do Celja (175,7 kilometra), v soboto od Ljubljane do Kamnika (155,2 kilometra) in včeraj od Trebnjega do Novega mesta (21 kilometrov).

Za najzahtevnejšo velja sobotna četrta etapa, ki jo imenujejo tudi kraljevska. Takšno ime je dobila, ker morajo kolesarji v tej etapi premagati zelo strme dele poti.

Udeležba kolesarjev na letošnji Dirki po Sloveniji je bila najštevilčnejša doslej. Sodelovalo je 21 ekip in 154 kolesarjev.

Letos je bil najboljši v skupnem seštevku dirke 28-letni domačin Primož Roglič, ki je zmagal v četrti in peti etapi.

Primož se je v najstniških letih ukvarjal s smučarskimi skoki, kolesariti je začel leta 2012. Od takrat je nanizal veliko uspehov. Leta 2015 je prvič zmagal na Dirki po Sloveniji, njegov največji uspeh doslej pa je lanska zmaga na 17. etapi Dirke po Franciji.

 

Za razmislek

  1. Kdaj si se naučila voziti kolo?
  2. Kako mora trenirati profesionalni kolesar?
  3. Katera kolesarska dirka velja za najprestižnejšo na svetu?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa