Časoris
Slovenski oboževalci so lahko Primoža Rogliča pozdravili na Rogli, kjer je bil s sinom Levom in izbranko Loro Klinc. Foto: Nik Kranjec/STA
Slovenski oboževalci so lahko Primoža Rogliča pozdravili med državnim prvenstvom na Rogli, kjer je bil s sinom Levom in izbranko Loro Klinc. Foto: Nik Kranjec/STA

Primož in Tadej navdušujeta na dirki po Franciji

Za kolesarji je prva polovica največje in najpomembnejše dirke na svetu, 107. dirke po Franciji. Vodilni kolesar je trenutno Slovenec Primož Roglič, ki si želi, z njim pa tudi mi, v rumeni majici prikolesariti tudi v Pariz!

Še nikoli prej ni Slovenec oblekel rumene majice vodilnega na dirki po Franciji. Zaključek 9. etape je bil tako res zgodovinski, za piko na i je Tadej Pogačar kot drugi slovenski kolesar prišel do etapne zmage na dirki.

Kot da bi se dogovorila – natanko leto dni nazaj sta Primož in Tadej dvojno zmago dosegla na dirki po Španiji, kar je bil tudi tedaj zgodovinski uspeh.

Med tritedensko dirko po Franciji bodo najboljši kolesarji sveta odpeljali 21 zahtevnih etap in prevozili skupaj kar 3484 kilometrov.

Embed from Getty Images

Kolesarji vsako leto na dirki premagujejo bolj položne, ravninske etape, kjer večino časa vozijo v pelotonu, meje svojih zmogljivosti pa preizkušajo tudi na gorskih etapah.

Ene najtežjih gorskih etap se bodo zvrstile v naslednjem tednu.

Po vseh ravninskih in gorskih etapah se bodo kolesarji nazadnje zapeljali še skozi ciljno črto na pariških Elizejskih poljanah.

Na Tour de France, kot je ime dirki po Franciji, se kolesarji poleg rumene borijo tudi za pikčasto, belo in zeleno majico.

Rumena majica pripada najboljšemu kolesarju v skupni razvrstitvi. Pikčasto nosi tisti, ki najhitreje prevozi vzpone, bela je rezervirana za najboljšega mladega kolesarja, ki še ni dopolnil 25 let, zeleno pa si obleče najboljši šprinter.

Slovarček

Peloton je največja skupina kolesarjev na dirki.

Regeneracija je čas počitka, ko si telo opomore in se pripravi na nove napore.

Za razmislek

  1. Katera je tvoja najljubša barva?
  2. Ali tudi dekleta tekmujejo na dirki po Franciji?
  3. Kako ti gre premagovanje klancev?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.