Časoris
Judo od tebe tako kot vsi drugi športi zahteva, da se moraš bolje organizirati in si prilagoditi svoj čas. Zaradi treningov sem bila tako veliko bolj uspešna tudi v šoli, saj sem bila bolj navajena dela za uspeh, pravi Andeja Leški. Vir: Profimedia
Judo od tebe tako kot vsi drugi športi zahteva, da se moraš bolje organizirati in si prilagoditi svoj čas. Zaradi treningov sem bila tako veliko bolj uspešna tudi v šoli, saj sem bila bolj navajena dela za uspeh, pravi Andeja Leški. Vir: Profimedia

Pri judu sta vedno najbolj nasmejana prvi in tretji

Judo je japonska borilna veščina, ki je pri nas izjemno priljubljena. Slovenski judoisti že dolgo dosegajo izjemne uvrstitve na tekmovanjih, kot so olimpijske igre, svetovno in evropsko prvenstvo.

Za naslov evropske prvakinje je pred kratkim poskrbela 26-letna Koprčanka Andreja Leški.

To je bila njena prva zlata kolajna na največjih tekmovanjih, pred tem je bila dvakrat srebrna na svetovnem prvenstvu.

V judu je nekako tako, da se na zmagovalnem odru vedno najbolj smejita zmagovalec in tretjeuvrščeni. Tisti na drugem mestu ima malo bolj kisel obraz, saj je zadnjo borbo izgubil.

Andreja opiše glavno razliko, zakaj ji evropski naslov pomeni več od dveh nazivov svetovne podprvakinje:

Zavedam se, da je svetovno prvenstvo še stopnička višje. Pri meni poraz v finalu ni pomenil velike žalosti. Ampak ko osvojiš naslov prvakinje, se zapišeš v zgodovino.

S svojimi dosežki je zadovoljna in se ne obremenjuje s tistim s tekmovanja s petimi krogi.

Andreja Leški. Foto: Bor Slana/STA
Andreja Leški. Foto: Bor Slana/STA

Vedno gleda na to, kar je že dosegla, in ne, kaj ji manjka. Za svoje dosežke je garala in je nanje ponosna, pravi. Tedensko na tatamiju preživi dvajset ur, ob tem pa mora poskrbeti še za regeneracijo.

Vesela je, da je za svoj šport izbrala prav judo, in nikoli ni imela težav s tem, da je bila močnejša od marsikaterega fanta.

Seveda so se v šoli pojavila tudi zbadanja, ampak nič ni bilo hudo namernega. Jaz tega nisem tako doživela in sem nato zbadala nazaj.

Judo priporoča tudi današnji mladini.

Ta šport ti da veliko prijateljstev in nepozabnih trenutkov. Predvsem te nauči življenja in ti da veliko koordinacije, ki ti pride prav tudi drugod, opisuje prednosti naše najbolj priljubljene borilne veščine.

Slovarček

Tatami je površina, na kateri izvajajo borilne veščine.

Za razmislek

  1. Katero tekmovanje je s petimi krogi?
  2. Poznaš še kakšnega slovenskega judoista?
  3. Kaj nas uči šport?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Urban

Sušnik je novinar, ki ima šport v krvi. V mladih letih je treniral smučarske skoke, danes pa z veseljem poprime za teniški lopar. Ob močnem vetru pa ga lahko najdeš v morju, kjer jezdi desko z jadrom v roki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.