Časoris
23. zimske olimpijske igre. Foto: Korea.net/Wikipedia/CC BY 2.0
23. zimske olimpijske igre. Foto: Korea.net/Wikipedia/CC BY 2.0

Opoldne se začenjajo 23. zimske olimpijske igre

Danes je dan, ki se zgodi le enkrat na štiri leta in ki ga ljubitelji športa težko pričakujemo. Danes se začenjajo zimske olimpijske igre 2018!

Olimpijske igre so športni dogodek, ki na enem mestu zbere najboljše športnike z vsega sveta. Ti se potegujejo za olimpijske medalje, ki veljajo za najpomembnejše športno priznanje.

Prvič so olimpijske igre pripravili v času antike, torej približno 770 let pred našim štetjem. Najboljši športniki so že takrat tekmovali vsako četrto leto. Vse do leta 394, ko so antične olimpijske igre zamrle.

Od leta 1896 naprej potekajo olimpijske igre moderne dobe.

Letošnje olimpijske igre bodo potekale v Pjongčangu, mestu blizu južnokorejske prestolnice Seul. Tam so na 13 prizoriščih pripravili vse potrebno za izvedbo 102 tekmovanj, na katerih bo sodelovalo več kot 3000 športnikov.

Toda olimpijske igre niso samo tekmovanje. So tudi spektakel, ki se začne opoldne po našem času z otvoritveno slovesnostjo. Ta bo na olimpijskem stadionu, kjer pričakujejo 35 tisoč obiskovalcev.

Vremenoslovci pravijo, da bodo igre v Pjongčangu najbolj mrzle olimpijske igre doslej. Temperature na današnji slovesnosti naj bi se spustile tudi do -20 stopinj Celzija.

Športniki iz nekaterih držav so v zadnjih dneh zato naglas razmišljali, kako bi se na otvoritveni slovesnosti ogreli. Čeprav udeležba ni obvezna, je namreč nihče noče izpustiti. Med mimohodom z zastavo države, od koder prihajajo, so lahko še posebej ponosni.

Gledalci na tribunah bodo lahko videli tudi slovensko zastavo! Na olimpijskih igrah v Pjongčangu sodeluje 71 slovenskih športnikov.

Da bodo lažje dosegali uspehe, potrebujejo podporo navijačev.

Čas je, da se stiskanje pesti prične!

 

Slovarček

Spektakel je predstava s slikovitimi, množičnimi prizori in razkošno opremo.

 

Za razmislek

  1. Si že kdaj spremljal otvoritveno slovesnost olimpijskih iger?
  2. Zakaj misliš, da veljajo olimpijske medalje za najprestižnejše med vsemi?
  3. Poznaš kakšnega športnika, ki je osvojil olimpijsko odličje?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.