Časoris
Žan Košir in Jakov Fak. Vir: Arhiv OKS
Žan Košir in Jakov Fak. Vir: Arhiv OKS

Na 23. zimskih olimpijskih igrah dve medalji

Ko so nastope na olimpijskih igrah zaključili alpski smučarji, skakalci, biatlonci, tekači na smučeh in hokejisti, so bili mnogi prepričani, da možnosti za slovenske medalje ni več.

Toda igre so se končale šele včeraj in v soboto zjutraj nas je razveselila novica, da je Žan Košir osvojil bron v paralelnem veleslalomu v deskanju na snegu.

Za Slovenijo je to druga olimpijska medalja iz Pjongčanga, za Žana pa tretja olimpijska v karieri – bronasto in srebrno je osvojil že pred štirimi leti v Sočiju.

Žan Košir je v soboto deskal odlično. Po koncu polfinala je mislil, da je zmagal, a je uradni rezultat pokazal, da je bil za stotinko sekunde hitrejši Južni Korejec na sosednji progi.

Na spletu so kasneje mnogi objavili fotografijo prihoda obeh v cilj. Na njej je vidno, da je Žan za nekaj centimetrov prehitel nasprotnika, zato so menili, da so mu ukradli zmago.

A pri paralelnem veleslalomu fotografije ciljne črte ne pomenijo nič. Vsaka proga ima svoje merjenje časa, šteje pa le časovna razlika med tekmovalcema.

Med dekleti je v deskanju slavila Čehinja Ester Ledecka. To sicer ni presenečenje, saj je Ester znana kot najboljša deskarka na svetu.

Je pa njena zlata medalja vseeno zelo pomembna za zgodovino. Ester je namreč prva športnica, ki je na enih olimpijskih igrah osvojila dve zlati medalji v različnih športih.

Točno pred tednom dni je bila namreč zlata tudi v superveleslalomu.

Morda bi si želeli še več medalj naših športnikov, a treba je priznati, da so bile igre uspešne že zato, ker so nas povezale v navijanju.

 

 

Za razmislek

  1. Koliko športov zimskih olimpijskih iger znaš našteti?
  2. Kaj potrebuje športnik, da je lahko uspešen v dveh športih hkrati?
  3. Si želiš kdaj nastopiti na olimpijskih igrah?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.