Časoris
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in novi selektor Matjaž Kek. Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in novi selektor Matjaž Kek. Foto: Nebojša Tejić/STA

Matjaž Kek je novi selektor slovenske reprezentance

Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju predstavila novega, že devetega selektorja slovenske nogometne reprezentance.  

A tega verjetno ni treba posebej predstavljati.

Novi stari selektor Matjaž Kek namreč ni novo ime slovenskega nogometa. Velja za enega najboljših slovenskih nogometnih strokovnjakov. Ob Srečku Katancu je tudi edini selektor slovenske reprezentance, ki je zanjo tudi igral. 

57-letni Mariborčan je slovenske nogometaše vodil že med letoma 2007 in 2011. Mnogi se strinjajo, da so nogometaši takrat igrali najlepši nogomet. Pred desetimi leti jih je popeljal na zadnje veliko tekmovanje, na svetovno prvenstvo v Južnoafriško republiko. 

Slovenci so na mundialu za las ostali brez osmine finala, a so se domov vrnili z dvignjenimi glavami. Z zmago na prvi tekmi z Alžirijo so dosegli najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih.

Danes je slovenska nogometna reprezentanca v krizi. »Veliko težav smo imeli, veliko poškodovanih igralcev, veliko stvari, ki lahko tako majhno reprezentanco, kot je slovenska, zelo prizadenejo.« Tako je pred dnevi neuspehe nogometašev v ligi narodov komentiral Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa).

Navijači si želijo reprezentanco, na katero bi bili spet ponosni. Želijo si zadetkov. Od Keka, ki je nazadnje vodil hrvaški klub Rijeka, zato veliko pričakujejo. 

Ta pravi, da morajo nogometaši povedati, ali hočejo igrati za reprezentanco. »En človek ne more narediti ničesar,« poudarja novi selektor. Čarobne paličice nima, a skupaj lahko naredijo marsikaj dobrega.

Po neuspešnih nastopih v ligi narodov reprezentanca zdaj pogleduje proti kvalifikacijam za nastop na evropskem prvenstvu 2020. Žreb skupin bo v nedeljo v Dublinu.

To bo tudi prvi izziv za novega selektorja. 

 

Slovarček

Selektor izbira najboljše tekmovalce za tekmovanja.

Svetovnemu nogometnemu prvenstvu rečemo tudi mundial.

 

Za razmislek 
  1. Kakšen je lep in kakšen grd nogomet? 
  2. Ali je selektor kriv za slabe rezultate nogometašev? 
  3. Kakšna je razlika med selektorjem in trenerjem?

Sabina

Lavrič je novinarka, ki rada plava, teče, hodi in se tudi sicer veliko posveča športu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.