Časoris
Žiga Lin Hočevar. Vir: Kajakaška zveza Slovenije
Žiga Lin Hočevar se je odpovedal zlati medalji z državnega prvenstva. Vir: Kajakaška zveza Slovenije

Kajakaš Žiga Lin je navdušil s športno potezo

Včasih je težko priznati poraz. Še težje pa se je odpovedati zmagi, četudi nezasluženi.

Žiga Lin Hočevar je dokazal, da ta trditev ne drži. No, vsaj zanj gotovo ne.

Trinajstletni kajakaš je 13. septembra na državnem prvenstvu v Tacnu osvojil zlato medaljo. Toda ko si je ogledal videoposnetek svojega nastopa, je spoznal, da si je ne zasluži.

»Mislil sem, da sem zmagal z dvema dotikoma vratc. Ko pa sem zvečer pogledal posnetek in rezultate, sem videl, da so sodniki upoštevali le en dotik. Zdelo se mi je prav, da se razjasni, da nisem zmagal te tekme tako, ko bi jo moral,« je za TV Slovenija pojasnil Žiga Lin.

Zato je zlato medaljo lepo zapakiral, jo odnesel na pošto in poslal svojemu sotekmovalcu in prijatelju, drugouvrščenemu Ateju Zobcu Urbančiču.

Zaradi te lepe športne poteze ga je Kajakaška zveza Slovenije predlagala za nagrado za ferplej Olimpijskega komiteja Slovenije. Nagrado mu je podelil  legendarni telovadec Miroslav Cerar.

»Težko je živeti z občutkom krivde, če si dosegel visoko mesto nezasluženo,« je dejal Miro Cerar in dodal: »To je lep primer za vse ostale športnike.«

Na pobudo Mira Cerarja Olimpijski komite Slovenije podeljuje nagrado za najbolj športno potezo že 25 let.

Lani jo je izročil mlademu biatloncu Alexu Cisarju. Na tekmi slovenskega pokala na Pokljuki je po nesreči pohodil palico sotekmovalca Tilna Gregorke. Zato mu je izročil svojo palico, sam pa se je vrnil po Gregorkovo in nato nadaljeval tekmo. S to športno potezo se je odpovedal zmagi na tekmi.

Slovarček

Ferplej izhaja iz angleškega izraza fair play, poštena igra. Izraz se ne uporablja samo za športne poteze, ampak za vsako pošteno ravnanje. Tudi v politiki.

Za razmislek

  1. Ali bi se bilo tebi težko odpovedati zmagi?
  2. Si že kdaj poskusil veslati v kajaku?
  3. Katere druge lepe poteze si zaslužijo priznanje?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.