Časoris

Doma je najlepše tekmovati

Slovenija letos prvič gosti svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju!

Domači in tuji smučarji bodo imeli v naslednjih dneh priložnost, da se zapišejo v zgodovino.

V dolini pod Poncami bo svoje sanje poskušalo uresničiti 33 slovenskih športnikov in športnic, ki bodo tekmovali v smučarskih skokih, teku na smučeh in nordijski kombinaciji.

Svetovno prvenstvo poteka na vsaki dve leti in športnikom prinaša poseben izziv.

Naša reprezentanca šteje 33 športnikov, vendar dvoma o tem, kdo je nesporni kapetan slovenske odprave, ni bilo.

Na sinočnji otvoritvi je slovensko zastavo nosil naš skakalni junak Peter Prevc. Za to častno vlogo so ga športniki izbrali soglasno.

Otvoritveno slovesnost, ki se je simbolično začela ob 20.23, so popestrili skupina Laibach, ansambel Saša Avsenika in DJ Umek. Na odru se je zvrstilo več kot 130 nastopajočih.

Da sem bil izbran s takšno večino glasov, se ne zgodi velikokrat v Sloveniji. Ponosen in počaščen sem, da sem prvič zastavonoša.

Peter Prevc

Ravno skakalci in skakalke pričakujejo najboljše rezultate. Na srednji in veliki skakalnici si želijo, da bi jim zrasla krila in da bi leteli kot orli.

S tem bi poskrbeli za veselje navijačev, ki se bodo v teh dneh zbrali v Planici. Organizatorji jih pričakujejo med 150 in 200 tisoč.

Orli pa niso edine ptice, ki so zaznamovale ta kraj. Maskota prvenstva je čaplja Vita, ki leti in teče, tako kot naši skakalci. Vita je krajše ime za Viktorijo, ki pomeni zmago.

Novost na prvenstvu bo nordijska kombinacija, na kateri bomo prvič lahko videli mešano ekipno tekmo. V tej disciplini bodo podelili štiri komplete medalj.

Prvenstvo bo potekalo brez skakalke Urše Bogataj, ki se je ponesrečila in že končala sezono. Nika Križnar pa se bo verjetno pridružila nekoliko kasneje, saj je zbolela.

Za razmislek

  1. Boš obiskala Planico?
  2. Poznaš pesem, ki jo opeva?
  3. Kdo ima največ možnosti za medaljo?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Urban

Sušnik je novinar, ki ima šport v krvi. V mladih letih je treniral smučarske skoke, danes pa z veseljem poprime za teniški lopar. Ob močnem vetru pa ga lahko najdeš v morju, kjer jezdi desko z jadrom v roki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.