Časoris

Splošni pogoji in informacije

Vaš dostop do spletnega portala Časoris in njegovo uporabo urejajo ti splošni pogoji in nekateri zakoni.

Z vstopom na spletni portal Časoris potrjujete, da ste seznanjeni s splošnimi pogoji, da z njimi soglašate in da vas njihove določbe zavezujejo. Zavod Časoris si pridržuje pravico do spreminjanja ali posodabljanja pogojev, pod katerimi omogoča uporabo spletnega  portala.

Politika nediskriminacije

Časoris je podpisnik Listine raznolikosti Slovenija, urednica dr. Sonja Merljak Zdovc pa ambasadorka raznolikosti v Sloveniji. S tem se v Časorisu zavezujemo k zavestnemu in aktivnemu preprečevanju diskriminacije pri zaposlovanju in na delovnem mestu, pri kadrovanju, napredovanju, izobraževanju, delovnih pogojih in delovnem okolju, pa tudi pri vsebinah.

listina raznolikosti

Nekateri naši sogovorniki in sogovornice v svojih izjavah dosledno uporabljajo obe slovnični obliki spola. Zaradi lažje berljivosti prispevkov in ker so ti omejeni na največ 300 besed, v njih kljub temu običajno uporabljamo standardno obliko, torej moški spol. Ko otroke nagovarjamo neposredno, uporabljamo glagole v sedanjiku, da otrok ne razlikujemo po spolu. Ker to ni vedno mogoče, spol v povedih izmenjujemo in enkrat nagovarjamo dekleta, drugič fante.

Varovanje podatkov in zasebnost

V uredništvu spletnega časopisa za otroke Časoris cenimo zasebnost uporabnikov in zanjo ustrezno skrbimo.

Hranimo in obdelujemo osebne podatke.

Upravljalec osebnih podatkov je Zavod Časoris, ki ima sedež v Ljubljani, MŠ 6979165000. Naš kontaktni elektronski naslov je urednistvo@casoris.si. Kontaktna oseba za informacije v zvezi z obdelavo osebnih podatkov je dr. Sonja Merljak Zdovc.

Obdelava podatkov je vsako dejanje, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki, na primer zbiranje, beleženje, urejanje, shranjevanje, spreminjanje, vpogled, uporaba, posredovanje, omejevanje, izbris uničenje itd.

Obdelovani podatek uporabnikov, ki ste se registrirali na portalu ali ste izbrali možnost, da sledite novim objavam, ali ste se naročili na novice in obvestila prek rubrike Časoris v nabiralniku ali ste dali soglasje za uporabo podatkov, ker ste nas finančno podprli in ob tem izrazili željo po zahvalnem darilu oziroma ker ste sodelovali v kvizu, je elektronski naslov. Če ste nam sporočili ime in priimek in naslov, so tudi to obdelovani podatki.  

Obdelovani podatki uporabnikov, ki prispevate prispevke, so elektronski naslov, ime, priimek, šola in razred, ki ju obiskujete, ter vaša fotografija. Pri tistih, ki prispevate video posnetke, so obdelovani podatki tudi tisti, ki so v video prispevkih (podoba, glas itd.).

Obdelovani podatki naših podpornikov so ime in priimek, naslov, pošta in kraj ter številka bančnega računa (če ste donacijo izvedli z nakazilom preko banke), in elektronski naslov ter ime in priimek, (če ste donacijo izvedli preko PayPala).

Obdelovani podatki uporabnikov, ki ste s Časorisom sklenili pogodbo o sodelovanju, so opredeljeni v pogodbi.  

Obdelovani podatki uporabnikov, ki ste soglasje za hrambo in obdelavo podatkov podali prek elektronske pošte, na naših izobraževanjih ali na drugih dogodkih, so opredeljeni v soglasju.

Za osebne podatke, ki nam jih posredujete, se šteje, da ste podali soglasje za njihovo obdelavo do umika soglasja. Soglasje lahko podate samostojno, če ste stari 16 let ali več. Če ste stari manj kot 16 let, morajo soglasje za obdelavo vaših podatkov dati vaši starši.

Namen in način uporabe osebnih podatkov

Vaše osebne podatke uporabljamo za pošiljanje novic in obvestil, za obdelavo in objavo prispevkov, ki nam jih pošljete, za izvedbo aktivnosti v zvezi z vašo donacijo in za izvedbo pogodbenih razmerij s tistimi, ki ste z nami sklenili pogodbo o sodelovanju. Za morebitne druge, za zdaj nepredvidene namene jih bomo uporabili zgolj na podlagi vašega izrecnega soglasja. Z njihovo uporabo bomo začeli šele po pridobitvi izrecnega soglasja.

Podatki se obdelujejo z avtomatiziranimi in neavtomatiziranimi sredstvi. Vendar pa Časoris ne izvaja avtomatiziranega sprejemanja odločitev.

Če bi prišlo do varnostnega incidenta, bo o njem nadzornim organom poročala direktorica Zavoda Časoris dr. Sonja Merljak Zdovc.

Posebne kategorije osebnih podatkov

Osebnih podatkov iz posebnih kategorij ne zbiramo.

To pomeni, da ne zbiramo podatkov o rasnem in etičnem poreklu, o političnem, verskem in filozofskem prepričanju, o članstvu v sindikatih, o zdravju, spolnem življenju ali spolni usmerjenosti, prav tako ne zbiramo genetskih ali biometričnih podatkov.

Deljenje osebnih podatkov ali pošiljanje osebnih podatkov v tretje države

Naše računovodstvo NZ-Konto obdela le podatke naših podpornikov, ki donacijo izvedejo z nakazilom preko banke naših podpornikov (ime in priimek, naslov, pošta in kraj ter številka bančnega računa). 

Dostopa do drugih vaših osebnih podatkov ne omogočamo nobeni tretji strani.

Razkrili jih bomo le, če bo to od nas zahteval zakon, ali po naročilu sodnih oblasti.

Trajanje hranjenja

Vaše osebne podatke hranimo in obdelujemo, dokler imamo zanje vaše soglasje.

Vaše pravice

Vpogled v osebne podatke lahko zahtevate kadarkoli, prav tako lahko zahtevate tudi njihovo popravo, dopolnitev in izbris. Pravico imate tudi do prejema vaših osebnih podatkov, ki jih obdelujemo.

Obdelavi osebnih podatkov lahko nasprotujete, lahko pa zahtevate njeno omejitev.

V vsakem trenutku lahko podate umik vašega soglasja za obdelavo podatkov, kar pa ne vpliva na zakonitost obdelave pred umikom soglasja.

Če se odločite, da ne želite več prejemati obvestil, lahko brezplačno in brez pojasnila pošljete sporočilo na elektronski naslov urednistvo@casoris.si. Prosimo, da že v zadevi sporočila napišete »odjava«. Odjavite se lahko tudi neposredno v obveščevalniku.

Vaša pravica je, da Časoris vašim upravičenim zahtevam ugodi brez nepotrebnega odlašanja. Pravico imate tudi vložiti ugovor.

Če menite, da obdelava vaših osebnih podatkov krši predpise na področju varovanja podatkov, lahko vložite pritožbo na nadzorni organ (Informacijski pooblaščenec, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana).

Uporaba in reprodukcija vsebin

V Časorisu objavljamo izvirne novinarske vsebine. Vse pravice so pridržane.

Uporaba in reprodukcija vsebin je dovoljena v nekomercialne namene. Pri tem pričakujemo, da boste navedli vir in objavili spletno povezavo do izvirnika.

Uporabniki vsebino uporabljate na lastno odgovornost.

Za škodo, ki bi izhajala iz (ne)dostopa ali (ne)uporabe informacij, ne odgovarjamo.

Prav tako ne odgovarjamo za vsebinske napake ali pomanjkljivosti, se pa trudimo, da jih ne bi bilo.

Nenaročenih prispevkov ne vračamo.

Pridržujemo si pravico, da objavljene prispevke, tudi tiste, ki jih prispevate uporabniki, prevedemo v angleščino in jih objavimo v drugih tiskanih ali elektronskih publikacijah.

Spletne povezave

Spletne povezave na druge portale so objavljene skrbno in premišljeno, a ne prevzemamo odgovornosti zanje.

Fotografije

V Časorisu uporabljamo avtorske, arhivske ter promocijske fotografije in fotografije, ki so javno dobro ali imajo dovoljenje za uporabo v nekomercialne namene (licence CC BY). Avtorske fotografije objavljamo s privoljenjem avtorja.

Piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani na napravi, s katero uporabniki dostopate do spletnega portala.

Po želji jih lahko omejite ali onemogočite v spletnem brskalniku.

Na spletnem portalu Časoris uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje portala (PHPSESSID, wp-settings-[UID], wp-settings-time-[UID]).

Za spremljanje obiskanosti portala uporabljamo piškotke Google Analytics (utma, utmb, utmc, utmz) in Facebook Pixel.

Občasno vpenjamo (angl. embed) tudi vsebine z drugih strani in portalov (denimo YouTube), ki jih spremljajo njihovi piškotki.

Piškotki obdelujejo IP naslov vaše naprave, s katero dostopate do spletnega portala Časoris. Googlovi piškotki shranijo podatke za dve leti, Facebookovi pa za pet let.

Z brskanjem po spletnem portalu soglašate z uporabo piškotkov.

Splošni pogoji in pravila zasebnosti drugih organizacij

Naši spletni obrazci so zaščiteni z Google reCAPTCHA tehnologijo, zato velja tudi Googlova Izjava o zasebnosti ter Splošni pogoji.

Pravila komentiranja

V Časorisu smo veseli komentarjev, vendar pričakujemo, da bodo ti spoštljivi.

Pridržujemo si pravico, da bomo komentarje, ki so po naši presoji neprimerni, žaljivi, nestrpni ali sovražni ali drugače nesprejemljivi oziroma protipravni, brisali.

Volilna kampanja

Uredništvo volilne kampanje pred volitvami in referendumi spremlja v skladu s profesionalnimi novinarskimi standardi in z uredniškim kodeksom, na neodvisen ter nepristranski način.

Pri pojavljanju političnih akterjev izhajamo iz interesa uporabnikov in podatkov javnomnenjskih raziskav.

O obsegu in načinu objave vsebin uredništvo odloča samostojno in v skladu z uredniško politiko.

Financiranje

Spletni časopis za otroke Časoris se financira iz različnih virov. Za njihovo raznolikost si prizadevamo, da zagotavljamo uredniško neodvisnost in dolgoročno finančno stabilnost.

Prijavljamo se na razpise in izvajamo tržno dejavnost. Podpirajo nas še pokrovitelji z zakupom medijskega prostora, sponzorji in donatorji.

Svojega poslanstva, to je neodvisno in kakovostno novinarstvo za otroke, ne moremo izvajati, če ne vlagamo v zaposlene in zunanje sodelavce ter v orodja in opremo. Pridobljena sredstva zato namenjamo za izdajanje spletnega časopisa za otroke ter za ohranitev in razvoj Zavoda Časoris.

Na projektne razpise za namenska sredstva se prijavljamo, če so ti povezani z našo osnovno dejavnostjo, to je z informiranjem in izobraževanjem. S tem želimo pokazati, da organizacije, kot je Zavod Časoris, potrebujejo sredstva predvsem za izvajanje osnovne dejavnosti in da dopolnjevanje financiranja z izvajanjem drugih dejavnosti to dejavnost hromi in siromaši.

Časoris ne sprejema donacij, ne objavlja sponzoriranih vsebin in ne sodeluje s podjetji in ustanovami, s katerimi ne deli temeljnih vrednot.

Časorisovi pokrovitelji

V Časorisu s svojimi sporočili gostujejo podjetja, organizacije in ustanove.

Vsebine, ki se nanašajo na informacije z ministrstva za izobraževanje (MIZŠ) oziroma ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI), so objavljene v zavihkih Časorisovanje z ministrstvom za izobraževanje (vsebine za otroke) in Novičke z ministrstva za izobraževanje (vsebine za odrasle). Pripravljajo jih na ministrstvu ali pa jih v dogovoru z ministrstvom pripravimo v uredništvu.

Objavljamo tudi vsebine drugih partnerskih ustanov in podjetij (denimo ISA Institut, Platforma Sloga, Triglav, Lidl …). Označene so s podpisom ustanove ali podjetja oziroma s podpisom Časorisov pokrovitelj in opremljene z logotipi. Mnenje ustvarjalcev vsebin ne odraža nujno stališč uredništva.

Vsebine, ki jih za partnerje pripravimo v uredništvu, so avtorske in nanje partnerji vsebinsko ne vplivajo, vendar jih brez njihovega zakupa medijskega prostora ne bi bilo.

Časorisovi podporniki

Med Časorisove podpornike sodite tisti bralci, ki veste, da kakovostne novice stanejo, in nas zato podpirate z donacijami. 

To počnete prek sms storitve Casoris5 na 1919, prek storitev Stripe in PayPal, prek nakazil na TRR ali z nakazilom 1 odstotka dohodnine.

Pravila in pogoji uporabe storitve SMS Donacija – za Zavod Časoris

Delovanje storitve SMS Donacija – za Zavod Časoris omogoča: Časoris, zavod za informiranje in izobraževanje v sodelovanju z družbo Telekom Slovenije, d.d., družbo A1 Slovenija, družbo Telemach, d.o.o in družbo T-2, d.o.o.

Družbe A1 Slovenija, Telemach in T-2 se v celoti odpovedujejo prihodkom od zbranih donacij.

Prihodki in odhodki v letu 2023

Prihodki v skupni višini 149.174,96 EUR:

 • dotacije iz naslova opravljenih projektov v višini 119.911,92 EUR
  • Časoris, spletni časopis za otroke: sofinanciralo Ministrstvo za kulturo v višini 29.964,00 EUR
  • Informiran učitelj, informiran otrok: spodbudimo moč naslednje generacije: sofinanciralo Ministrstvo za kulturo v višini 10.440,29 EUR
  • Medijska pismenost za trajnostno prihodnost (MIL4SF): financiralo ameriško veleposlaništvo v Ljubljani v višini 49.830 EUR
  • Mladi za medije: krepitev lokalnih medijev s pomočjo mladih novinarjev (YoCoJoin): sofinancirala Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa v višini 23.297,00 EUR
  • Program NEON – varni brez nasilja. Za varna in podporna okolja in prihodnost: sofinanciralo Ministrstvo za zdravje v višini 461,46 EUR
  • Delavnica Lažne novice in medijska pismenost (v katalogu Katis): sofinanciralo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v višini 280,96 EUR
  • Delavnica Ustvarjanje novinarskih in medijskih vsebin (v katalogu Katis): sofinanciralo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v višini 159,21 EUR
  • KidsTrustNews: sofinancirala Evropska komisija v okviru programa Erasmus+ v višini 5.479,00 EUR
 • čisti prihodki od prodaje – opravljanja storitev 26.648,40 EUR
 • finančni prihodki iz poslovnih terjatev 0,01 EUR
 • donacije v višini 2.614,63 EUR

Odhodki v skupni višini 148.947,99 EUR:

 • stroški blaga, materiala in storitev (vključeni stroški dela stalnih pogodbenih sodelavcev): 118.369,27 EUR
 • stroški dela zaposlenih: 29.719,68 EUR
 • drugi poslovni odhodki: 837,12 EUR
 • finančni odhodki iz poslovnih obveznost: 21,92 EUR

Čisti presežek obračunskega obdobja: 226,97 EUR

Letno poročilo za 2023

Projekti

Objave v Časorisu nastajajo pod okriljem projekta Časoris, spletni časopis za otroke, ki ga od leta 2018 prek razpisa iz sklada za medije sofinancira ministrstvo za kulturo.

Časoris kontinuirano izvaja tudi projekt medijske pismenosti, ki ga sofinancirajo različni financerji. 

Ob tem izvaja še druge projekte, ki odzvanjajo uredniško politiko in namen Časorisa.

2023

Časoris s podporo iz sklada Google News Initiative News Equity Fund mentorira ekipo otroških novinarjev – Časorisovi mladi novinarji.

Finančna podpora Veleposlaništva ZDA v Ljubljani je omogočila projekt Media Literacy for Sustainable Future (MIL4SF).

Od leta 2023 znova sodelujemo v triletnem programu NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Smo podporni partner v triletnem mednarodnem projektu v sklopu programa Horizon 2020 Multipliers, ki ga v Sloveniji izvaja konzorcij organizacij pod okriljem Pedagoške fakultete. Dr. Sonja Merljak Zdovc je članica posvetovalnega odbora projekta.

Ministrstvo za kulturo je sofinanciralo projekt Časoris, spletni časopis za otroke.

Ministrstva za kulturo je podprlo tudi projekt Informiran učitelj, informiran otrok: spodbudimo moč naslednje generacije. 

S podporo Evropske komisije izvajamo projekt Mladi za medije: krepitev lokalnih medijev s pomočjo mladih novinarjev (akronim YoCoJoin) v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

S platformo Sloga smo sodelovali pri projektu Trajnostno. Lokalno. Globalno. II.

2022

Z bolgarsko organizacijo Knigovishte izvajamo Erasmus+ projekt KidsTrustNews.

Od leta 2020 sodelujemo še v triletnem programu NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Smo podporni partner v triletnem mednarodnem projektu v sklopu programa Horizon 2020 Multipliers, ki ga v Sloveniji izvaja konzorcij organizacij pod okriljem Pedagoške fakultete. Dr. Sonja Merljak Zdovc je članica posvetovalnega odbora projekta.

2021

V letu 2021 resnico v svetu lažnih novic iščemo s projektom Lovci na lažne novice in druge zgodbe iz sveta dezinformacij (Fake News Hunters and Other Stories from the World of Disinformation), ki ga sofinancira World Learning. Na njihovem razpisu je bila s projektno prijavo uspešna dr. Sonja Merljak Zdovc.

Izvajamo tudi projekt Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«.

Od leta 2020 sodelujemo še v triletnem programu NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

2020

V letu 2020 je projekt Iskanje resnice v svetu lažnih novic sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru aktivnosti, namenjenih krepitvi medijske pismenosti.

Časoris je v tem letu izvajal tudi projekt Alumni za boljšo znanstveno in zdravstveno pismenost (Alumni Advancing Science and Health Literacy), ki ga je sofinanciralo Veleposlaništvo ZDA.

Objave povezane z novim koronavirusom so nastajale pod okriljem sklada za pomoč medijem v času pandemije Covid-19 Information Saves Lives: Rapid Response Fund.

S podporo sklada European Journalism COVID-19 Support Fund smo pripravljali pisne in video prispevke za otroke med pandemijo Covid-19.

Oglaševanje

Časoris oglašujemo na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube, pa tudi s promocijskim materialom.