Časoris
V pogojih uporabe omrežij in aplikacij mora biti vedno jasno zapisano, katere podatke o nas zbirajo in komu jih lahko posredujejo. Foto: Melpomenem/Dreamstime
V pogojih uporabe omrežij in aplikacij mora biti vedno jasno zapisano, katere podatke o nas zbirajo in komu jih lahko posredujejo. Foto: Melpomenem/Dreamstime

Žvižgači in neodvisni raziskovalci tehnologij izboljšujejo naš svet

Veš, kdo so žvižgači?

Morda ob tem pomisliš kar na čisto navadno požvižgavanje melodij, a to ni pravi odgovor.

Žvižgač je človek, ki se odloči, da bo razkril nezakonite ali kako drugače škodljive aktivnosti, ki jim je bil priča – običajno pri svojem delu.

Tak človek je zelo načelen in ima tudi veliko poguma, saj se postavi nasproti veliko močnejšemu nasprotniku – temu rečemo integriteta. Je torej nekdo, ki je pripravljen veliko žrtvovati za dobro skupnosti.

Kaj pa pomeni biti neodvisen raziskovalec tehnologij?

To pomeni, da tvojega dela ne plačujejo niti tehnološke organizacije, ki jih preiskuješ, niti njihove konkurenčne organizacije.

Danes bom pisala o odkritjih neodvisnega raziskovalca Felixa Krauseja, ki je bil včasih inženir pri Googlu, zdaj pa s svojim znanjem raziskuje, kaj počnejo velike tehnološke korporacije.

Zanima ga predvsem, ali te vdirajo v našo zasebnost bolj, kot nam priznajo. Raziskavo je naredil s stališča uporabe sistema iOS, ki velja za bolj zasebno in varno izbiro.

Kaj se zgodi, ko klikamo po Facebooku in Instagramu?

V pogojih uporabe omrežij in aplikacij mora biti vedno jasno zapisano, katere podatke o nas zbirajo in komu jih lahko posredujejo.

Korporacija Facebook je sedaj Meta. Vir: Pixabay
Korporacija Facebook je sedaj Meta. Vir: Pixabay

Krause je nedavno odkril, da nam pri uporabi Facebooka (FB) in Instagrama (IG), ob tem, ko kliknemo na kakšno povezavo, prilepijo še dodatnega, za nas nevidnega zasledovalca. Gre za delček programske kode, ki nam sledi in beleži tudi vse naše aktivnosti na drugih straneh.

To je odkril tako, da je sprogramiral orodje, ki je zaznalo vse dodatne ukaze, ki jih brskalnik ali aplikacija doda k spletnemu mestu.

Pri običajnih brskalnikih in večini aplikacij orodje ne zazna sprememb, pri FB in IG pa je našlo približno 18 dodatnih vrstic kode.

Tu pa se lahko pojavijo hudi varnostni problemi, saj pri tem lahko prestrezajo na primer gesla, ki jih vpisujemo.

Ali torej Meta (korporacija, ki ima v lasti FB in IG) namenoma prestreza naša gesla in druge občutljive podatke, ki jih vpisujemo v druge spletne strani?

Verjetno ne, zagotovo pa so povsem namerno dodali skrivne zalezovalce v svojo programsko kodo, saj želijo izvedeti čim več o nas in naših navadah. Več ko vedo o nas, več lahko s tem zaslužijo.

Kaj o nas ve TikTok?

Seveda pa Meta ni edina, ki uporablja take pristope. Krause je med drugim razkril, da je tudi TikTok zelo radoveden.

Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja, da bi ukinil TikTok. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Ko odpreš katero koli povezavo v aplikaciji TikTok za iOS, se ta odpre v njihovem brskalniku v aplikaciji. TikTok pri tem beleži vse, kar tipkaš – tudi gesla in podatke o kreditni kartici. Beleži tudi prav vsak dotik zaslona – na primer to, katere povezave klikaš.

Vsa ta razkritja so bila odmevna, a še ne vemo, kaj bodo spremenila.

Kaj lahko naredimo?

Verjetno ne bomo vsi kar takoj postali raziskovalci tehnologij, a za začetek se moramo zavedati, da uporaba družbenih omrežij ni vedno le brezskrbna zabava.

Pametno pa se je tudi vsaj malo podučiti o osnovah varovanja zasebnosti.

[optinform]

Slovarček

iOS je operacijski sistem za mobilne naprave, ki ga je podjetje Apple razvilo za svoje naprave. Največ naprav uporablja operacijski sistem Android, iOS pa je drugi po številu uporabnikov.

Brskalnik oziroma spletni brskalnik je računalniški program, ki omogoča dostop do svetovnega spleta, brskanje po njem ter prikazovanje dokumentov HTML in multimedijskih vsebin.

Korporacija je gospodarska organizacija, sestavljena iz več istovrstnih ali sorodnih podjetij zaradi monopolističnih ciljev.

Podprite Časoris - poljubno

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.