Časoris
Če bi vsak živel in trošil kot povprečni Evropejec, bi svetovno prebivalstvo za preživetje potrebovalo 2,8 Zemlje. Vir: ClimateOfChange
Če bi vsak živel in trošil kot povprečni Evropejec, bi svetovno prebivalstvo za preživetje potrebovalo 2,8 Zemlje. Vir: ClimateOfChange

Žrtve podnebnih sprememb so tisti, ki so zanje najmanj krivi

Gospod Ali iz Afganistana je izgubil vse. V poplavah je izgubil sina in dve hčeri. Voda je odplavila tudi vso njegovo lastnino in živino. S hčerko zdaj živita v begunskem taborišču Šajdaj.

Taborišče so postavili pred več kot petnajstimi leti za ljudi, ki so bežali pred vojaškimi spopadi in nasiljem v Afganistanu. Pred štirimi leti so se vanj zatekle žrtve suše. Zdaj so se jim pridružili tisti, ki so bežali pred poplavami.

Otroci v begunskem taborišču Šajdaj v Afganistanu. Vir: ActionAid
Otroci v begunskem taborišču Šajdaj v Afganistanu. Vir: ActionAid

Podnebne spremembe ne povzročajo samo okoljske krize. Povzročajo tudi družbeno krizo.

Preveč ali premalo padavin, povišanje temperatur, velikanski požari, širjenje puščav in druge vrste slabšanja okolja pogosto najbolj prizadanejo države in ljudi, ki so najmanj krivi za podnebne spremembe. Zaradi vse slabših življenjskih pogojev in možnosti za preživljanje mora vse več ljudi zapustiti svoje domove.

Najbogatejših deset odstotkov svetovnega prebivalstva je bilo v obdobju 1990-2015 krivih za več kot polovico izpusta ogljika na našem planetu.

Če bi vsak živel in trošil kot povprečni Evropejec, bi svetovno prebivalstvo za preživetje potrebovalo 2,8 Zemlje. Ali ni to noro?

Vseevropska raziskava je pokazala, da je 36 odstotkov mladih v Sloveniji, starih od 15 do 35 let, zaskrbljenih zaradi podnebnih sprememb. Ta odstotek je v Evropi v povprečju višji – 46 odstotkov.

Toda velika večina mladih v Sloveniji, kar 83 %, dobro ve, da potrošniške navade niso trajnostne, če želimo ohraniti okolje. Več kot tri četrtine jih je pripravljenih ukrepati v zvezi s podnebnimi spremembami, ki povzročajo tudi podnebne migracije.

Mladi ste tisti, ki boste videli in na svoji koži občutili najhujše učinke podnebne krize. Zato je čas, da ukrepate ZDAJ, da dosežete spremembe. V kampanji #ClimateOfChange vam bomo pomagali, da bo slišan tudi vaš glas!

***

Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbe. Cilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financira Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR).

Sloga

Sloga je platforma nevladnih, neprofitnih organizacij, ki delujejo na področju razvoja, globalnega učenja in humanitarne pomoči.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.