Časoris
V Barceloni so Časorisu podelili nagrado projekta Clarinet. Vir: Projekt Clarinet
V Barceloni so Časorisu podelili nagrado projekta Clarinet. Nagrado je prevzela urednica dr. Sonja Merljak Zdovc. Vir: Projekt Clarinet

Že druga mednarodna nagrada za Zgodbe otrok sveta

»Živimo v dobi globalne komunikacije. Štiriindvajset ur na dan smo povezani v splet in dosegljivi smo kjerkoli, kadarkoli. Nenehno smo obdani s sporočili, informacijami in novicami. A niso vse informacije, ki pridejo do nas, točne in resnične. Čeprav živimo v dobi globalne komunikacije, zelo težko dobro komuniciramo. To se že pozna v osebnih odnosih in še bolj na družbeni ravni.«

Župan Lampeduse Salvatore Martello je svoje misli o pomenu dobre komunikacije za strpno sobivanje izrekel na srečanju Koalicije evropskih mest za boj proti rasizmu (ECCAR), na katerem so podelili prve nagrade evropskega projekta Clarinet trem kampanjam ozaveščanja o migracijah, integraciji in človekovih pravicah.

Nagrado projekta Clarinet v kategoriji splet in družbena omrežja so v soboto, 23. novembra 2019, na slovesni prireditvi v Picassovem muzeju v Barceloni podelili Zavodu Časoris. 

V spletnem časopisu za otroke Časoris že tri leta predstavljamo otroke iz drugih držav, ki so se priselili v Slovenijo, da bi ubežali vojni ali sledili sanjam o dostojnem življenju in dobri izobrazbi. 

Njihova sporočila so odmevala tudi v tujini in tako je Zavod Časoris, izdajatelj spletnega časopisa za otroke Časoris, za projekt Zgodbe otrok sveta prejel že drugo mednarodno nagrado. 

Ob sprejemu priznanja je avtorica projekta, novinarka in urednica dr. Sonja Merljak Zdovc, med drugim dejala: »Otrokom smo želeli omogočiti, da povedo, kar želijo. Nismo želeli, da o njih govorimo le odrasli.«

Dr. Sonja Merljak Zdovc med predstavitvijo projekta Zgodbe otrok sveta. Vir: Projekt Clarinet
Dr. Sonja Merljak Zdovc med predstavitvijo projekta Zgodbe otrok sveta. Vir: Projekt Clarinet

Žirija je med prijavljenimi 53 projekti iz 11 držav izbrala zmagovalce v treh kategorijah:

Poleg Zavoda Časoris so bili za nagrade projekta Clarinet iz Slovenije nominirani še Zavod Apis, Forum za enakopraven razvoj in Mestna občina Maribor v kategoriji javni dogodki ter Radio Študent v kategoriji tradicionalni mediji.

Dr. Sonja Merljak Zdovc med pogovorom z županom Lampeduse Totòjem Martello. Vir: Projekt Clarinet
Dr. Sonja Merljak Zdovc med pogovorom z županom Lampeduse Totòjem Martello. Vir: Projekt Clarinet

Projekt Clarinet (Communication of Local AuthoRities for INtegration in European Towns – komuniciranje lokalnih oblasti za integracijo v evropskih mestih) je namenjen prepoznavanju in spodbujanju dobrih praks na področju migracij na ravni Evropske unije. Za nagrade, ki so jih letos podelili prvič, se lahko potegujejo projekti, ki jih (so)financirajo lokalne skupnosti ali država.

Pri Časorisu smo v projektu Zgodbe otrok sveta od leta 2017 predstavili sedemnajst zgodb otrok iz različnih držav, njihove običaje, kulturo in tradicijo. V letih 2019 smo sedem otrok ponovno obiskali, da bi slišali, kako so se vključili v svoje novo okolje, in od njih izvedeli, kaj pri vključevanju najbolj pomaga.

Projekt Zgodbe otrok sveta sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. Objavljeni prispevki izražajo mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.