Časoris
Zgodbe otrok sveta.

O rubriki Zgodbe otrok sveta

Otroci radi prebirate zgodbe o drugih otrocih, zato smo v Časorisu pripravili prav posebno rubriko in jo posvetili zgodbam otrok sveta.

V njej predstavljamo zgodbe otrok iz različnih držav, njihove običaje, kulturo in tradicijo.

Skozi Zgodbe razkrivamo, kakšno glasbo poslušajo vaši vrstniki v drugih državah, kakšne filme radi gledajo, kakšne knjige berejo, kaj najraje jedo, v kakšne šole hodijo.

O svoji domovini bodo spregovorili otroci, ki so se priselili v Slovenijo in zdaj tu spoznavajo naše običaje.

V letu 2019 bomo nekatere od otrok, ki smo jih že predstavili, znova obiskali.

Želimo pogledati, kako živijo leto ali več pozneje.

  • Kako so se vključili v družbo?
  • Kaj jim je pri tem pomagalo?
  • Kaj bi bilo treba glede na njihove izkušnje spremeniti, da bi bilo življenje mladih tujcev v Sloveniji prijetnejše?
  • Ali poznavanje njihove tradicije in običajev pa tudi želja za prihodnost pomaga, da jih večinsko prebivalstvo sprejme medse? 

Mladi priseljenci aktivno sodelujejo v projektu, saj skozi sliko in besedo predstavljajo svoje izkušnje z migracijo.

Nov sklop prispevkov in videoposnetkov  pripravljamo v okviru projekta »Zgodbe otrok sveta – leto ali več pozneje«, ki ga sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Objavljeni prispevki izražajo mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.

S projektom želimo z ozaveščanjem mladih prispevati k strpnosti, k sprejemanju in spoštovanju pripadnikov različnih narodnosti in etničnih skupin, beguncev in migrantov ter k njihovemu vključevanju v družbo.

S prispevki nagovarjamo osnovnošolce in dijake, njihove učitelje in tudi starše, s tem pa posredno tudi najširšo slovensko javnost.

Logo Ukom. Vir: Ukom

Od aprila 2018 do oktobra 2018 smo jih pripravljali v okviru projekta »Zgodbe otrok sveta II«, ki ga je prav tako sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Prvi sklop Zgodb smo drugo leto nadgradili s prispevki šolarjev, ki so ob predstavitvi otrok, priseljencev in beguncev s sliko in besedo v Časorisu in na Časorisovem kanalu na YouTubu razmišljali, kaj bi bilo, če bi morali sami na pot, oziroma kako uspešna in učinkovita vključenost priseljencev in beguncev v šolo prispeva k njihovi sprejetosti.

Rubriko smo od aprila 2017 do marca 2018 pripravljali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki sta ga sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

  

Če imate kakšen predlog ali vprašanje, nam pišite na urednik@casoris.si.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa