fbpx
Časoris
Na podelitvi priznanja Intercultural Achievment Award 2019. Foto: Eugénie Berger/BMEIA
Na podelitvi priznanja Intercultural Achievement Award 2019. Foto: Eugénie Berger/BMEIA

Na Dunaju podelili nagrado Časorisovim Zgodbam otrok sveta

Kako pomembno za kasnejše življenje je, da te sprejmejo v novem kraju? Še posebej, če moraš na pot zgolj z dvema plastičnima vrečkama, v katerih je poleg najnujnejših oblačil morda le še knjiga?

Številni otroci iz Časorisovega projekta Zgodbe otrok sveta so bili ob prihodu v Slovenijo zelo osamljeni in zato veseli vsakogar, ki jim je prišel naproti.

»Najlepša slovenska beseda je prijateljica,« je slikovito dejala Kinda Bara iz Sirije. Mnogi so tudi povedali, da bodo, ko bodo veliki, učitelji, pravniki ali zdravniki, ker želijo pomagati drugim, tako kot so drugi pomagali njim.

Njihove zgodbe in sporočila so odmevali tudi v tujini.

Zavod Časoris, izdajatelj spletnega časopisa za otroke Časoris, je za projekt Zgodbe otrok sveta prejel nagrado Intercultural Achievement Award za dosežke na področju multikulturnosti v letu 2019.

Nagrade so podelili v priznanem jazz clubu Porgy & Bess na Dunaju. Foto: Eugénie Berger/BMEIA
Nagrade so podelili v priznanem jazz clubu Porgy & Bess na Dunaju. Foto: Eugénie Berger/BMEIA

Podelili so jo sinoči na slovesni prireditvi v enem najbolj znanih in priljubljenih jazzovskih klubov Porgy & Bess na Dunaju. 

Ob sprejemu priznanja je avtorica projekta, novinarka in urednica dr. Sonja Merljak Zdovc, med drugim dejala: »Želeli smo dati glas tistim, ki jih sicer ne slišimo. To so otroci, ki so v Slovenijo prišli iz drugih držav: kot otroci brez spremstva, begunci ali migranti, ker so bežali pred vojno ali revščino, saj so sanjali o boljšem, varnejšem in dostojnejšem življenju.«

Nagrada podpira medkulturne projekte na področjih izobraževanja, mladine, žensk, medijev, migracije in integracije.

V konkurenci več kot 200 projektov iz 31 držav so bile Zgodbe otrok sveta izbrane za zmagovalni projekt v kategoriji mediji.

Minister Alexander Schallenberg s prejemniki nagrade Intercultural Achievement Award 2019. Foto: Eugénie Berger/BMEIA
Minister Alexander Schallenberg s prejemniki nagrade Intercultural Achievement Award 2019. Na desni sta predstavnici Časorisa Katarina Bulatović in dr. Sonja Merljak Zdovc. Foto: Eugénie Berger/BMEIA

Nagrado podeljuje avstrijsko Zvezno ministrstvo za Evropo, integracijo in zunanje zadeve (BMEIA). Zgodbe otrok sveta so prvi projekt iz Slovenije, ki je dobil to mednarodno priznanje.

Žirija je med prijavljenimi projekti izbrala zmagovalce v štirih kategorijah:

  • trajnostRootsSummer Camp for Palestinian and Israeli Children (Poletni tabor za palestinske in izraelske otroke), Izrael;
  • aktualnostJohn Paul II Center for Interreligious Dialogue Interreligious Dialogue Training for Female Students in Bangladesh  (Učenje medverskega dialoga za učenke v Bangladešu), Bangladeš;
  • inovativnostCyprusInnoConnecting Young Entrepreneurs in Post-Conflict Regions via Mobile Technology (Povezovanje mladih podjetnikov v postkonfliktnih območjih s pomočjo mobilne tehnologije), Ciper;
  • medijiČasorisZgodbe otrok sveta, Slovenija.

Center za zdravje žensk FEM Süd je prejel posebno priznanje v kategoriji integracija v Avstriji. Nagrado za življenjsko delo pa je dobil prof. Ilan Knapp.

Nagrada Intercultural Achievement Award (IAA) je osrednje priznanje za delovanje na področju medkulturnega dialoga. Avstrijsko ministrstvo jo od leta 2014 podeljuje uspešnim in inovativnim mednarodnim projektom na področju medkulturnega dialoga.

Pri Časorisu smo v projektu Zgodbe otrok sveta od leta 2017 predstavili sedemnajst zgodb otrok iz različnih držav, njihove običaje, kulturo in tradicijo. V letih 2019 smo sedem otrok ponovno obiskali, da bi slišali, kako so se vključili v svoje novo okolje, in od njih izvedeli, kaj pri vključevanju najbolj pomaga.

Projekt Zgodbe otrok sveta sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. Objavljeni prispevki izražajo mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa