Časoris
Participiraj s kavča, pravi Žana Primc. Piši na primer o dnevni rutini, šoli, prijateljih, ljubezni Vir: Pixabay
Participiraj s kavča, pravi Žana Primc. Piši na primer o dnevni rutini, šoli, prijateljih, ljubezni Vir: Pixabay

Zgodbe iz domače učilnice: Žani šolanje na domu ustreza, ker lahko dela v svojem tempu

Kmalu bosta minila dva meseca, odkar se vsi otroci in mladi v Sloveniji in tudi po mnogih drugih evropskih državah izobražujemo od doma.

To ima zagotovo svoje prednosti in slabosti, dejstvo pa je, da od nas zahteva popolno spremembo naših navad. Namesto na šolsko tablo so naše oči uperjene v ekran, velikokrat pa namesto svinčnika v roki držimo računalniško miško.

Sem devetošolka. Navodila za šolsko delo dobivam preko e-učilnice ali preko maila. V takšnem načinu dela uživam. Omogoča mi, da delam v svojem tempu. Čeprav tudi v šoli nimam težav, sem doma bolj zbrana in hitreje opravim razne naloge. Všeč mi je, da si lahko suhoparne podatke iz učbenikov popestrim z ogledom kakšnega dokumentarnega filma. Ostane pa mi tudi veliko časa za gibanje na svežem zraku.

Žana Primc. Vir: Osebni arhiv
Žana Primc. Vir: Osebni arhiv

Verjamem pa, da je šolanje na daljavo za marsikoga prava nočna mora. Vsekakor se moramo potruditi, da bomo šolsko leto uspešno zaključili – na tak ali drugačen način.

Kako si lahko olajšaš delo oziroma poskrbiš, da se snov dobro naučiš:

  • Drži se rutine. Meni ustreza, če zjutraj vstanem takrat, kadar se običajno zbujam za šolo – to je med 6.00 in 6.30. Tako mi je lažje, saj sem še vedno navajena na »šolski« ritem, z učenjem pa lahko začnem že zgodaj zjutraj. Če nisi jutranji tip človeka, se vseeno potrudi vstati zgodaj, po zajtrku se odpravi na kakšen sprehod, z učenjem pa začni, ko se dobro prebudiš. Rutine, ki si jo ustvariš, se drži vsak dan.
  • Vse delo opravljaj sproti. Če ga prelagaš na naslednji dan, se ti bo nabralo veliko preveč dela, ki ga sčasoma ne moreš več opraviti. Zato je pomembno, da svojo šolsko dolžnost opravljaš vsak dan. Ne skrbi, teden ima samo pet dni. 🙂
  • Uporabljaj planer ali rokovnik. Morda se ti zdi to nepotrebno, a kljub temu da se šolaš od doma, moraš v glavi obdržati veliko datumov in navodil. Vse si zapiši na eno mesto, da lahko točno veš, kje se nahajajo pomembni podatki. Za vsak dan si lahko sestaviš tudi urnik, s pomočjo katerega si postaviš časovni okvir za svoje delo in si določiš odmore.
  • Prosi za pomoč. Naj ti ne bo nerodno, če česa ne razumeš ali ne znaš. Najbolje bo, da pomoč poiščeš takoj, ko naletiš na težavo – pa čeprav ti težave povzroča le en račun ali le ena kemijska enačba. Za razlago lahko prosiš učitelja ali pa se obrneš na izobraževalno podporno točko razlagamo.si, kjer ti bodo prijazni študenti in drugi prostovoljci z veseljem pomagali. Ogromnokrat pa je dovolj že preprosto sporočilo sošolcu, ki ti bo zagotovo rade volje na preprost način razložil snov.

Zavedati se moramo, da se tudi učitelji prvič srečujejo s trenutno obliko dela. Če odgovora na e-sporočilo ne prejmemo še isti dan, moramo biti potrpežljivi, saj imajo tudi učitelji svoje družine in tako kot vsi ostali občasno potrebujejo nekaj prostega časa. Prepričana pa sem, da se bodo zelo razveselili, če jim boš napisal prijazno e-poštno sporočilce in jim napisal kakšno spodbudno besedo. 🙂

Dolgo sem si želela šolanja na domu, ker se mi je vedno zdelo tako sproščeno in udobno. Nikakor si ga nisem predstavljala takole, a doma mi je vseeno lepo. In kljub temu da se že veselim ponovnega srečanja s sošolci v šoli, bom trenutno svobodo pri delu močno pogrešala.

V teh dneh, ko sem doma, sodelujem tudi v Unicefovem projektu #kavčipiram – participiram s kavča.

Kako lahko to narediš tudi ti?

  • Sedi na kavč. 😃 Razmisli, o čem želiš spregovoriti. Lahko je karkoli, kar zadeva tebe, tvoje sošolce, prijatelje … otroke in mlade.

Piši na primer o dnevni rutini, šoli, prijateljih, ljubezni, odnosih v družini, rekreaciji … pa tudi o temah, kot so nasilje med mladimi ali v družini, enakopravnost med spoloma, participacija otrok v odločitvah odraslih, podnebne spremembe … Karkoli se TEBI zdi pomembno.

  • Objavi svoje misli s kavča v obliki fotke, videa, teksta – v postu, IG storyju ali IG TV videu. Dodaj #kavčipiram ter označi @unicef_slovenija.

Žana Primc, 9. razred, OŠ Šmartno, junior ambasadorka Unicefa

***

Želiš deliti svojo zgodbo iz domače učilnice z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.