Časoris

Zgodbe iz domače učilnice: Glasba v času korone na OŠ Livada, prvič

Po vsem svetu se je razširil novi koronavirus. To razumem kot nekakšno sporočilo oziroma opozorilo, da si moramo pomagati, zaupati, verjeti, postati bolj enotni ter se boriti. 

Veliko nas je v koronačasih dneve preživljalo doma in tako smo lahko morda več časa namenili sebi in družini.

Sprva smo se tudi šolali na daljavo, konec maja pa smo se devetošolci le vrnili v šole. 

Šolanje na daljavo je bila zelo dobra izkušnja za našo prihodnost in za razumevanje, kako zelo je šola pomembna. 

Večini je bilo šolanje na daljavo všeč, saj smo si lahko sami razporejali čas. Vse je bilo odvisno od nas. Učitelji niso imeli tolikšnega vpliva na nas. Sami smo morali presoditi, ali bomo opravili naloge ali ne. Tu sta se pokazala posameznikova moč in trud.

V tem času sem zelo pogosto poslušala glasbo, saj mi je zelo všeč, poleg tega sem imela več prostega časa. Poslušala sem žalostne in vesele skladbe vseh glasbenih zvrsti. Vedela sem in verjela, da bo karantena minila in da bo vse kot prej, ampak ko sem se morala držati pravil ter paziti nase, mi je glasba zelo pomagala.

Med šolanjem na daljavo nas je učiteljica za glasbo Hana Mačkovšek prosila, da izberemo pesem, ki nam je bila v tem času še posebej blizu. Izbrala sem pesem glasbenika Emirja Djulovića – Pustite me. Napisana in izvedena je v bosanščini. Govori o ljubezni in o dejstvu, da čustev ne moremo popolnoma nadzorovati. Emir Djulović poje o tem, da se želi soočiti s temi čustvi. 

Tako kot velja zanj, velja tudi za nas, da je glasba del nas; je del našega življenja, čeprav se tega včasih ne zavedamo. Vpliva na naša čustva, tako v šoli, med odmori ali na šolskih prireditvah kot v prostem času. 

Glasba bi morala biti pomemben del tudi zadnjih šolskih dni v osnovni šoli. Toda naše šolanje se bo zaključilo na drugačen način, kot je bilo to v preteklosti. 

Vsi smo upali, da se bomo vrnili v šolo. To se je tudi uresničilo. Sedaj si želimo še, da ostanemo zdravi, da uspešno zaključimo šolanje in da se od osnovne šole vendarle poslovimo na lep način – morda tudi z glasbo.

Mirsada Beganović, 9. razred, Osnovna šola Livada, Ljubljana

***

Želiš deliti svojo zgodbo iz domače učilnice z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.