Časoris
Ul Zorc-Rupnik. Vir: Osebni arhiv
Ul Zorc-Rupnik. Vir: Osebni arhiv

Zgodba iz domače učilnice: po Slovi še Mata na izi

Pa se je začelo! Jes! MATA NA IZI ima že osem videoposnetkov. In, seveda, predstavitvenega. Me je bilo, če sem iskren, kar malce strah … No, ne ravno strah, prej bi rekel, da mi je bilo skoraj neprijetno, ko sem se lotil še drugega predmeta. Mislim, tako dolgo sem vztrajal s SLOVO, zdaj pa naenkrat … Kot bi ji ne bil več zvest, nekako tako trapasto sem se počutil. 

In preden mi je uspelo posneti samo uvod, ki je zapisan tudi v uvodu tega sestavka, je minil lep čas.

Nikakor mi ta MATA ni in ni šla iz ust. Kot bi jo nekdo prežvečil, je bila slišati – vse prej, le MATA ne. No, naposled mi je le uspelo. Tudi prvi filmček je bil po porodnih mukaj kaj hitro ‘pod streho’ – ja, spet frazemi. O SKLEPNEM oziroma KRIŽNEM računu je tekla beseda. To je tisti ČUDEŽNI račun, s katerim lahko izračunamo skoraj vse. No, mogoče ga ne bi uporabil – če si sposodim besede iz filmčka – za računanje razteznosti materiala, uporabljenega na kapi rakete, ki bi 27 let potovala proti Neptunu. Bi predolgo trajalo. In – konec koncev – zakaj pa imamo računalnike, ne?

Drugače pa je uporaben za vse. Ne samo v šoli, ampak predvsem v vsakdanjem življenju. Z njim se nikoli ne bomo znašli v resni zadregi, le matematično moramo znati zapisati tisto, kar nas zanima.

Res upam, da mi je to uspelo predstaviti v videu. Pravzaprav dveh, kajti imamo dve vrsti SKLEPNEGA računa, saj moramo vedeti, za katero SORAZMERJE gre – za PREMO ali OBRATNO. No, tudi to ni nič težkega – prvo je mehčalec, drugo pa vrvica. Res! Če ne verjamete, si oglejte posnetka. 

Ne bom povedal vsega, naj raje povem, da bom pri MATI NA IZI, za razliko od SLOVE NA IZI, objavljal tudi vaje, ki jih bom nato v naslednjem videu tudi rešil.

Ja, vaja pač dela mojstra, kot se reče. Torej – vabljeni na YouTube kanal MATA NA IZI. Oglejte si filmčke, pošljite mi svoje predloge, saj bom zelo vesel, če lahko posnamem tisto, kar je potrebno razložiti.

In če sam ne bom znal, stoji za menoj imeniten gospod, ki si je z MATO več kot na TI, Gregor Rabič, ki mi bo z nasveti pomagal pri tem novem projektu, me usmerjal, pripravil kakšno vajo, dve … Skratka, verjemite, kar boste videli, bo držalo KOT PRIBITO! 

Naj bo odslej tudi matematika eden tistih predmetov, ki jih bomo radi obiskovali! 

Joj, danes sem res privržen rekom, izrekom, frazemom in metaforam. Verjetno moram posneti kakšen filmček SLOVA NA IZI – čutim pomanjkanje, ki se izraža na nenavaden način … ☺ 

Brošura Slova na izi. Vir: Osebni arhiv
Brošura Slova na izi. Vir: Osebni arhiv

In ker smo ravno pri SLOVI – ste že videli brošuro SLOVA NA IZI? No, v bistvu že skoraj knjiga, za 24 strani slovenskih slovničnih pravil se je namreč nabralo gradiva – in to le tistega, ki je bilo obdelano tudi v filmčkih.

Dodal sem ji še NAVODILA za uporabo brošure in za učenje kot tako. Z brošuro bo učenje slovnice bistveno lažje, saj združuje vizualno predstavnost in povzetek v pisni obliki – če povem po domače: oglejte si filmček, poiščite to snov v brošuri in jo preberite – ko boste to ponovili tretjič, se tega znanja ne boste rešili nikoli več.

Aja, še povezava do YouTubovega kanala MATA NA IZI.

Pa lepe počitnice vsem! Ul

Ul Zorc-Rupnik, 8. razred, OŠ Brezovica

***

Želiš svojo počitniško zgodbo ali zgodbo iz domače učilnice deliti z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.