Časoris
Učinkovita raba energije. Vir: Adobe Stock
Učinkovita raba energije. Vir: Adobe Stock

Želim vedeti več o učinkoviti rabi energije

Energija je našim očem nevidna, a brez nje ne bi bilo življenja.

Energija, ki jo v svoje telo dobimo s hrano, poskrbi za to, da se lahko igramo in učimo, druge vrste energije pa za to, da so naša življenja udobna.

Energijo proizvajamo iz naravnih virov. Veliko teh virov ni obnovljivih, kar pomeni, da je njihova zaloga omejena in da jih ne bomo mogli večno uporabljati.

Poleg tega uporaba fosilnih goriv, kot so premog, nafta in plin, onesnažuje okolje. Ravno zato je pomembno, da smo pri uporabi energije karseda učinkoviti. To pomeni, da z njo upravljamo skrbno in je ne zapravljamo po nepotrebnem.

10 idej za učinkovitejšo rabo energije

K učinkoviti rabi energije lahko prispevaš tudi ti – to narediš že vsakič, ko se odločiš, da se boš s prijatelji raje igral zunaj kot za računalnikom.

Tukaj pa je še nekaj nasvetov, s katerimi lahko prispevaš k učinkovitejši rabi energije:

1. Zabava brez elektrike: Namesto TV daljinca vzemi v roke raje knjigo. Knjige za to, da nas zabavajo, ne potrebujejo elektrike, poleg tega pa nas sprostijo bolj kot gledanje televizije.

2. Izkoristi naravno svetlobo: Ne prižigaj luči, ko je zunaj še dovolj svetlo. S tem načinom varčevanja lahko veliko energije prihranite tudi v šoli – če opaziš, da luči v učilnici gorijo po nepotrebnem, vprašaj učitelja, ali jih lahko ugasneš.

3. Ugasni naprave, ki jih ne uporabljaš: Ko nehaš uporabljati računalnik, ga popolnoma ugasni in ne le preklopi v način spanja. Tudi televizijo pridno ugašaj, če je nihče več ne gleda. Še bolj varčno je, če televizijo tudi izklopiš iz vtičnice.

4. Odklopi polne baterije: Poskrbi, da vsi člani družine svoje mobilne naprave, ki imajo že polne baterije, odklopijo iz polnilcev.

5. Ne ogrevaj hladilnika: Izogibaj se brskanju po hladilniku, medtem ko so njegova vrata na stežaj odprta. Vsakič, ko to naredimo, se zrak v hladilniku ogreje, zato aparat porabi veliko energije, da ga znova ohladi.

6. Zapiraj okna in vrata: Ko v stanovanju dela klimatska naprava, zapri vsa okna in vrata, skozi katera lahko vstopa toplejši zunanji zrak. Če so odprta, se prostor ogreva, zato naprava porabi več energije. Enako velja tudi, ko prostore ogrevamo – če so okna ali vrata odprta, ogreti zrak zapusti prostor, zato moramo porabiti še več energije, da prostor znova ogrejemo.

7. Varčuj s toplo vodo: Namesto za kopel se raje odloči za tuš. Pri tuširanju porabimo manj tople vode, kar pomeni, da se bo za ogrevanje vode porabilo manj energije.

8. Ločuj odpadke: Poskrbi, da bodo vsi v družini ločevali odpadke in tako prispevali k ponovni uporabi materialov, saj tudi s tem varčujemo z energijo.

9. Upoštevaj navodila za uporabo: Elektronske naprave so najbolj varčne, ko jih uporabljamo tako, kot je zapisano v njihovih navodilih za uporabo. Če jih uporabljamo drugače, lahko hitro postanejo potratne.

10. Znanje deli z družino in prijatelji: Svojim bližnjim pokaži, kako lahko tudi oni z malo truda veliko prispevajo k učinkovitejši rabi energije.

Poznaš še kakšen način za učinkovito rabo energije? Zapiši ga v komentarju!

***

Objave z oznako Želim vedeti več pripravljajo v družbi GEN-I d.o.o.

Z odločnimi in samozavestnimi koraki stopamo na pot zelene transformacije in spodbujamo vlogo posameznika, da pripomore k boljši, bolj zeleni prihodnosti.

Informacije o sončnih mikro elektrarnah, samooskrbi in obnovljivih virih ter druge koristne povezave najdete na spletni strani GEN-I Sonce. Na spletni strani družbe GEN-I so objavljene novice o njihovih aktivnostih po Sloveniji in drugod.

GEN-I

je skupina za trgovanje in prodajo električne energije in zemeljskega plina.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.