Učenci z OŠ Simona Jenka Kranj smo sodelovali na razstavi Mednarodna kuhinja pobratenih in prijateljskih mest v sodelovanju s kranjsko občino.

Prireditev je potekala v mestni knjižnici.
Skupaj z mentorji smo se zbrali v dvorani in pričakale so nas nagrade za delo, ki smo ga opravili marca.
Nagovori vodilnih na občini so bili spodbudni in navdušujoči.
Slišali smo vtise učencev in na koncu še s kvizom zaokrožili poznavanje tujih kuhinj. Pri tem so izžrebanci osvojili simbolične nagrade.
Februarja je vsaka šola izžrebala državo, ki naj bi jo predstavila s kuhanjem njenih značilnih jedi.

Naša šola, ki je sodelovala pod mentorstvom Irene Hudobivnik in Nine Koren Maček, učiteljic gospodinjskega pouka, je dobila ameriško kuhinjo.
Uživali smo v kuhanju in učenju novih prijemov, ki smo jih osvojili ob pripravi hrane. Hvaležni smo za priložnost in izkušnje, ki so nam jih posredovali šefi kuhinj.
Potrudili so se ustvariti prijetno vzdušje in odgovoriti na vsa naša vprašanja.
Z nami je sodeloval šef kuhinje Projekt Burger Žiga Antolin.
V gospodinjski učilnici šole smo skupaj z njim pripravili:
- burger s sirom (cheeseburger),
- makarone s sirom (mac and cheese)
- pljučno tagliato na posteljici iz rukole (steak).

Ta projekt bi lahko razširili še na razredno stopnjo. Tudi mlajši otroci znajo pod vodstvom mentorjev v šoli in šefov kuhinj dobro ravnati z živili.

Vsa pohvala tudi organizatorjem te prireditve za podporo in sodelovanje.
Zato prihodnje šolsko leto 2025/26 kar pogumno v tretje nadaljevanje tega vse bolj uspešnega projekta.
Učenci smo skupaj z mentorji uživali, kar je razvidno tudi s fotografij.
Projekta mednarodne kuhinje smo se udeležili devetošolci, ki smo sodelovali pri izbirnem predmetu Načini prehranjevanja: Shefkije, Živa, Sara, Ana, Hana, Žiga, Ožbej, Neža Pia, Vita, Ajda Isa, Ruby Rebeka in Eva.
Ruby Rebeka Kmetec in Eva Romih, 9. razred, Osnovna šola Simona Jenka Kranj
Slovarček
Tagliata je italijanska jed iz govedine. Ime v dobesednem prevodu pomeni narezano. Meso običajno pečejo na žaru do srednje zapečenosti, nato pa ga narežejo na tanke rezine.
***
Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.
