Časoris
Učence so ozaveščali o pomenu zdravega načina življenja, s poudarkom na uživanju zajtrka in lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Vir: OŠ Polzela
Učence so ozaveščali o pomenu zdravega načina življenja, s poudarkom na uživanju zajtrka in lokalno pridelanih živil slovenskega izvora. Vir: OŠ Polzela

Zdravo obarvan naravoslovni dan na OŠ Polzela

Zajtrk. Obrok hrane, ki se jé zjutraj, pravita slovarja Franček in Fran. Mirno bi lahko dodali, da je to najpomembnejši obrok hrane, obrok, brez katerega ne bi smeli začeti dneva.

In prav zato smo v petek, 19. novembra, vsi na OŠ Polzela dan pričeli s skupnim zajtrkom, nadaljevali pa z bogatimi aktivnostmi naravoslovnega dne.

»Obeležili smo tradicionalni slovenski zajtrk v okviru celostnega naravoslovnega dne ‘Dan zdravja’. Posebno pozornost smo ta dan namenili bontonu, ki je znak dobre vzgoje in spoštljivosti do sebe in drugih. Skozi različne aktivnosti, ki smo jih organizirali, smo učence ozaveščali o pomenu zdravega načina življenja, s poudarkom na uživanju zajtrka in lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, mlajše učence pa tudi seznanili o pomenu čebelarstva,« je dogajanje strnila Barbara Hudoklin.

Ker je za vse na OŠ Polzela gibanje zelo pomembno, smo tudi tokrat z različnimi gibalnimi vajami razmigali telo in umirili naše misli. Po hodnikih naše šole se je ta dan slišala pesem ‘Leti moja čebel’ca’, ki jo je vsak razred na svoj način zapel ali likovno poustvaril.

Barbara Hudoklin, vodja projekta Zdrava šola

Učenci so dneve doživljali raznoliko. Šolska dopisnica, osmošolka Klara Jug, je dogajanje med osmošolci povzela takole: »Ko smo prišli v šolo, smo najprej pripravili pogrinjke in po želji uredili omizja. Ogledali smo si filmčka o slovenski lokalni hrani in njeni pridelavi, potem pa smo pojedli slovenski tradicionalni zajtrk, ki je vseboval kruh, med, maslo, mleko in sveža jabolka. Bilo je odlično. Po zajtrku smo sošolca presenetili z rojstnodnevno torto, ki mu jo je v šolo poslala mama, da bi lahko kljub epidemiološkim razmeram praznoval rojstni dan. Po slastni torti smo zapeli pesem Leti moja čebel’ca, nato pa še nam vsem ljubo pesem Čebelar

Med aktivnostmi so se razgibali z novo sezono Minute za zdravje, vsi so se zelo zabavali. Potem je bil čas za delavnico o energijskih pijačah.

Najprej so izpolnili anketo o njihovem uživanju in ugotovili, da kar veliko učencev pije energijske pijače, bilo pa je tudi nekaj takšnih, ki jih še nikoli niso poskusili.

Potem so se poglobili v sestavo energijskih pijač in prišli do ugotovitev, da vsebujejo veliko sladkorja in kofeina, zaradi česar so v velikih količinah nezdrave.

Čebele. Vir: OŠ Polzela
Vir: OŠ Polzela

Za zaključek so se pogovarjali še o tem, kako preženemo stres, preizkusili pa so tudi različne načine za umirjanje, na primer napenjanje različnih mišic in sprostitev z domišljijo, je naštela Klara. »Verjamem, da nam bo ta dan vsem ostal v spominu kot eden najbolj sproščenih v šoli.«

Nikakor pa niso uživali le starejši učenci. Učenci na razredni stopnji so si dan popestrili s čebelami.

No, ne ravno s čebelami, ampak z njihovim sladkim izdelkom. V zahvalo so vsem žuželkam izdelali pravcati hotel, da seveda vseh krasnih risb čebelic sploh ne omenjamo.

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bili v telovadnici in smo poslušali Čebelarja. Dotikali smo se kletke za matico. Poskusili smo žličko medu. Peli smo pesem Leti, leti čebelica. Z voščenkami smo risali čebelice. Všeč mi je bil dan do ušes.

Juš Stropnik, drugošolec

Dan zdravja je bil zares bogato obarvan s številnimi dejavnostmi, v katerih smo uživali tako učenci kot učitelji. Še sreča, da smo ga začeli z bogatim zajtrkom. Saj veste, prazna vreča ne stoji pokonci.

Dopisniki in novinarji OŠ Polzela

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.