Časoris
Dekle s skodelico. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Zakaj sem pila toplo vodo

Ne vemo več, kaj je res in kaj ne. Zaupanje medijem postaja vedno težje, saj z lahkoto naletimo na nepreverjene oziroma nepristne novice. Torej, komu lahko še zaupamo? Dejstvo je, da ljudje bolj zaupamo družini in prijateljem kot pa medijem. Problem nastane, ko naši bližnji nasedejo lažnim novicam in jih, ne glede na to, da nam želijo le najboljše, delijo z nami.

Za primer bom vzela dogodek, ki se je zgodil marca, ravno takrat, ko se je začela karantena. Po spletu se je razširila govorica, da če piješ toplo vodo, preprečiš virusu vstop v telo. Takrat sem bila na izmenjavi na Nizozemskem in v petek, 13. marca, smo se z letalom vračali domov. Mojo mami je zelo skrbelo zame, zato mi je svetovala, naj pijem toplo vodo. Seveda sem ji verjela, saj ni imela razloga za laganje. Šele čez nekaj časa smo izvedeli, da to ni res, da bi topla voda ščitila pred virusom. In to je vzpodbudilo še večje nezaupanje v medije. Nismo bili prepričani, kateri podatki so pristni in kateri ne.

Kako prepoznati lažne novice? Včasih so kakšne absurdne novice le šala, zato moramo cel članek prebrati do konca. Nato pa preveriti vire, torej se pozanimati o spletnem portalu in o avtorju, ki poroča o tej novici. Moramo se tudi vprašati, če naši lastni predsodki vplivajo na presojo. Obstajajo tudi portali, na katerih lahko preverimo informacije. Torej ne smemo prehitro sklepati. O vsaki dvomljivi novici, ki jo slišimo, se moramo dobro pozanimati.

Veliko govoric kroži glede migrantov. Da so nespoštljivi, nasilni, kriminalci ter še marsikaj. To v nekaterih spodbuja nepotreben strah. Menim, da so za to krivi nekateri mediji, ki želijo migrante pokazati v slabi luči. Z različnimi slikami in videoposnetki, ki so nastali že pred časom migracij, dokazujejo, da so migranti slabe osebe. Tisti, ki hitro nasedejo takšnim novicam, si ustvarijo predsodke o migrantih. Vsi se tudi zavedamo, da ima politika velik vpliv na medije in da želijo s propagando manipulirati z državljani. Kot levičarka in oseba, ki je zelo zagreta za politiko, menim, da moramo vsakemu posamezniku dati možnost, da se nam pokaže kot oseba. Zagotovo ne bi smeli zaupati vsem novicam, ki nam jih posredujejo mediji, posebej ne tistim o migrantih.

Majda Vrtačnik, 2. č, Gimnazija Celje – Center

***

Prispevek objavljamo v globalnem tednu medijske pismenosti (#GlobalMIL2020), ki ga je Unesco pripravil med 24. in 31. oktobrom. V Časorisu se z objavami v seriji Zgodbe, ki jih ni v medijih, pridružujemo dogodkom, ki so jih ob tej priložnosti pripravili v različnih državah po svetu. Vabimo te, da nam sporočiš, kaj meniš o medijih in o tem, koliko pozornosti ti namenjajo.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.