Dijakinje smeri gastronomija in turizem smo osvojile zlato priznanje s kulinarično inovacijo iz slovenske Istre!
Imenovale smo jo Istrska manjada. V narečju manjada pomeni pojedino, torej istrska pojedina.
Za mednarodni festival Okusni zakladi smo pod mentorstvom prof. Katje Eržen pripravile pisno nalogo, posnele promocijski spot in kulinarični spominek predstavile na tržnici v času sejma Alpe-Adria. Tega vsako leto organizira turistična zveza.
Na festivalu je sodelovalo 28 srednješolskih ekip iz Slovenije, Italije, Hrvaške in BiH, ki so na izviren način predstavile svoj kulinarični spominek.
Razvijanje in iskanje idej za njegovo ustvarjanje je bilo zanimivo, a hkrati zahtevno opravilo.
Načrtovanje, priprava in izvedba projekta so zahtevali intenzivno trimesečno predanost in naporno delo.
Izjemno pomemben del je bila predstavitev na sejmu, kjer smo dogajanje obogatile z istrskimi okusi in izolsko maskoto Bepijem. Ta je navduševal in animiral obiskovalce.
Želele smo jim ponuditi slasten spominek, ki jih bo vedno znova spominjal na našo čudovito pokrajino.
Turisti imajo že na začetku potovanja željo, da bi iz obiskane dežele prinesli nekaj neprecenljivega.
Na ta način ohranjajo živost obiskanega kraja, medtem ko njihov izbrani spominek vzbudi prijetna občutja in jih ponovno popelje v čas brezskrbnega dopustovanja.
Iz lokalnih sestavin smo ustvarile Istrsko manjado. Odločile smo se za dobrote, ki odražajo kulinarično tradicijo.
Za Istro je poleg rib, oliv in soli značilno sadje: fige, kakiji in grozdje. Prav iz teh smo pripravile domače izdelke, ki bi navdušili potencialne obiskovalce.
Za predstavitev dobrot smo ročno izdelale leseno plovilo batano, preprost ribiški čoln, ki so ga uporabljali izolski ribiči.

Želele smo, da bi bila naša barka trajen in funkcionalen spominek, ki bi izstopal ne le po svoji vizualni privlačnosti, temveč tudi služil praktični uporabi.
Batano, v katero smo položile stekleničko grozdnega soka, lahko elegantno dvignemo z vrvico.
Na leseno podlago pod barčico smo razporedile steklene kozarčke, ki hranijo dobrote.
Domača figova marmelada, olivni namaz, posušeni krhlji kakijev, grozdni sok in beli kristalčki solnega cveta predstavljajo spominek iz naših krajev.
Oblikovanje logotipa je temeljilo na oljčni vejici, ki v Izoli predstavlja simbol miru, kar ponazarja znana izolska legenda o beli golobici.

Ta spominek je primerno darilo za vse, ki bi radi spoznali tipične okuse tega območja.
Dokazale smo, da lahko z inovativnim pristopom, lokalnimi sestavinami ter ljubeznijo do istrske kulinarike ustvarimo pravo kulinarično mojstrovino. Z njo smo prepričale še žirijo in osvojile zlato priznanje.
Ana Marinšek, Ema Šinigoj Čotar in Katrina Golotič Faganel, 4. letnik, Srednja šola Izola
***
Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.
