Časoris
Vsake toliko se spomnite in poglejte drobni tisk ter – če je le možno – kupite izdelek brez palmovega olja. Vir: Freepik
Vsake toliko se spomnite in poglejte drobni tisk ter – če je le možno – kupite izdelek brez palmovega olja. Vir: Freepik

Z malenkostmi, na primer, da ne jemo nutelle, lahko blagodejno vplivamo na naravo in živali

Vsi imamo radi nutello, ker jo lahko jemo na palačinkah, kruhu ali kar na žlico, mmm …

Ampak ali je nutella še vedno dobra tudi potem, ko preberemo drobni tisk? Tam bomo med vsemi sestavinami našli tudi palmovo olje.

Sliši se samo kot navadno olje, ampak ali je res? To, da je olje in da je mastno, popolnoma drži, postopek njegovega pridobivanja pa je precej drugačen kot pri vseh drugih oljih.

Sadež palmovca. Vir: Freepik
Vir: Freepik

Kot lahko izvemo iz imena, ga pridobivajo iz sadežev palme, ampak ne kokosov ali »banan« (čeprav banane sploh ne rastejo na palmah, ampak na bananovcih). Ti mali plodovi palme vsebujejo več kot 50 odstotkov maščobe, veliki so pet centimetrov in so malo rdečkasti.

Ker jih uporabljajo v več izdelkih, ne le v nutelli, jih porabijo zelo veliko. Najprej so jih gojili v nasadih, nato pa je tam začelo zmanjkovati prostora. Zato so se odločili, da začnejo sekati tropske gozdove, na njihovem mestu pa so začeli saditi plantaže palm.

Najprej se ti zdi: »Saj so posekana drevesa nadomestili z drugimi drevesi. Kaj je s tem narobe?« To sicer popolnoma drži, ampak kaj je z živalmi, ki tam živijo? Njihovo naravno okolje so bile širne krošnje in listi takšnih in drugačnih dreves, v glavnem raznolikost in velike krošnje.

Kaj od tega imajo plantaže palm? Nič. Zato so te uboge živali poginile od strahu ali lakote ali pa so celo zbežale.

Rada bi povedala, da tudi mi lahko z majhnimi stvarmi naredimo razliko ter pripomoremo k boljšemu odnosu do narave in živali. To ne pomeni, da morate nehati jesti nutello (ker to ni edini izdelek, ki vsebuje palmovo olje), ampak da se vsake toliko spomnite in pogledate drobni tisk ter – če je le možno – kupite izdelek brez palmovega olja.

Stela Sternad, 7. b, OŠ Hinka Smrekarja, Ljubljana

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.