Časoris

Z lego kockami in robotki do službe v prihodnosti

Ali veste, kako iz lego kock sestavite robotka? In zakaj bi to sploh morali znati?

Informacijski točki Europe Direct Novo mesto so prepričani, da so takšna znanja uporabna že danes in da bodo zelo koristna tudi v prihodnosti.

V oktobru bodo zato pripravili Lego delavnico, na kateri se bodo otroci učili programirati.

Delavnica o robotiki v Europe Direct Novo mesto. Vir: Arhiv ED Novo mesto
Vir: Arhiv ED Novo mesto

Obenem bodo iz lego kock lahko sestavili svojega robotka. To znanje jim bo morda prišlo prav v prihodnosti, denimo ko bodo veliki in bodo iskali službo.

»Pozornost namenjamo temu, da jih čim bolj vključimo v delavnico. Spodbujamo jih, da si upajo vprašati, da aktivno sodelujejo pri dogodku, da torej na delavnici ne le sedijo in tu in tam kaj napišejo, ampak da se vanjo vključijo,« pravi vodja točke Aleksandra Pavlič, ki zelo rada obiskuje otroke po šolah, saj je prepričana, da ti raje obiščejo informacijsko točko Europe Direct, potem ko enkrat spoznajo njene sodelavce.

 

Kdo je Europe Direct Novo mesto?
Aleksandra Pavlič. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Aleksandra Pavlič. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Informacijsko točko Europe Direct Novo mesto vodi 28-letna diplomantka evropskih študij Aleksandra Pavlič.

Že med študijem je čutila, da bi rada sodelovala v zgodbi Evropske unije. Ko se je ponudila priložnost, da bi sodelovala v informacijski točki Europe Direct Novo mesto, jo je izkoristila in se v delo kmalu zaljubila.

»Zelo je raznoliko, veliko sem na terenu in v stiku z ljudmi, sama odločam, s kakšnimi dogodki bom pritegnila obiskovalce.«

Vse leto pripravlja številne dogodke za otroke in šolarje pa tudi za brezposelne, podjetnike in starejše. »K nam prihajajo dijaki, ki jih zanima Evropska prostovoljna služba, študenti, ki se ozirajo po študiju v tujini, podjetniki, ki želijo pridobiti sredstva, brezposelne osebe, ki iščejo zaposlitev, in društva, ki iščejo partnerje. Nudimo jim splošne informacije, in če je treba, jih usmerimo tja, kjer lahko dobijo še tiste bolj podrobne,« pripoveduje.

Dijaki Gimnazije Brežice. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Dijaki Gimnazije Brežice. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Prepričana je, da zaradi programov EU, ki jih predstavlja skupnosti, bolje živijo tudi njeni someščani. »Evropska unija je dejavna na področju okoljske politike in od nekdaj sem spremljala, kaj se dogaja z naravo in z okoljem, razmišljala, kako bi jo lahko varovali. Videla sem, da EU naredi na tem področju veliko, pa ne le na tem, ampak tudi na mnogih drugih. Poskuša denimo doseči, da bi mi v lokalni skupnosti dobro živeli in dobro delali.«

Aleksandra Pavlič pravi, da lahko že med sprehodom skozi mesto obiskovalci vidijo številne table, ki opozarjajo na programe, ki jih je financirala Evropska unija. »Veliko se je premaknilo, ne gre le za infrastrukturo, ampak tudi za to, da različna društva s pomočjo evropskih sredstev oživljajo mesto. V kinu si lahko ogledamo dober evropski film, otroci obiščejo lutkovno predstavo, ki jim približa begunsko problematiko, v bližnjem hostlu pa lahko okušamo lokalne jedi iz drugih držav, na primer Afrike.«

Opaža, da zanje ve vse več ljudi, čeprav še vedno premalo, zato na primer obiskuje osnovnošolce in dijake na njihovih šolah. »Tako šolarji vidijo osebo, ki stoji za institucijo, in vedo, na koga se lahko obrnejo.«

 

Tri kratka EU vprašanja

Če bi se preselila, bi se …: Na Švedsko, ker mi je blizu njihova kultura, arhitektura, muzeji pa tudi urejenost države.

Kateri evropski jezik govori? Angleščino in nemščino.

Najljubši evropski simbol? Vsekakor Beethovnova simfonija, naša himna.

 

Slovarček

Hostel je vrsta namestitve. Mladi, ponavadi popotniki, najamejo posteljo in si tako z drugimi delijo sobo.

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.