Časoris
Zakaj človekove pravice in okolje? Velik del pravic je v resničnem življenju povezanih z našim okoljem. Ilustracija: Nina Kovačič
Zakaj človekove pravice in okolje? Velik del pravic je v resničnem življenju povezan z našim okoljem. Ilustracija: Nina Kovačič

Z igro do znanja

Jesensko-zimski čas, ko se zgodaj stemni, je ravno pravi za družabne igre, kajne?

V organizaciji za človekove pravice Amnesty International smo to jesen pripravili novo z naslovom Naš planet – naše pravice, ki ga prav tako sofinancira Platforma Sloga v okviru projekta predsedovanja.

Na njej igralna polja predstavlja reka, ki vas po svoji strugi od štarta do konca vodi v svet človekovih pravic in podnebnih sprememb. V igri boste spoznali okoljske aktiviste s celega sveta.

Greta Thunberg, začetnica šolskih podnebnih protestov. Vir: Anders Hellberg/Wikimedia Commons
Greta Thunberg, začetnica šolskih podnebnih protestov. Foto: Anders Hellberg/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Med njimi tudi znano švedsko okoljevarstvenico Greto Thunberg, ki jo verjetno že poznate kot tisto pogumno dekle, ki je začelo gibanje »šolski štrajk«. Že nekaj let odrasle opozarja, da delajo premalo, da bi preprečili podnebne spremembe.

Zakaj človekove pravice in okolje? Velik del pravic je v resničnem življenju povezan z našim okoljem.

Verjetno ste nekateri že dobro seznanjeni z okoljsko problematiko in težavami, s katerimi se sooča naš planet. Onesnaževanju okolja smo danes priča že tako rekoč na vsakem koraku.

V igri, ki jo je ilustrirala znana slovenska ilustratorka Nina Kovačič, igralci spoznavate pravice do življenja, zdravja, protesta, ustreznega bivališča, vode in kulture ter pravico biti zagovornik človekovih pravic.

Ilustracija: Nina Kovačič
Ilustracija: Nina Kovačič

Z metanjem kocke se boste pomikali po pisanih igralnih poljih in spoznavali slaba in dobra dela z vidika okolja. Del igre so tudi igralne kartice, na katerih je predstavljenih pet aktivistk in trije aktivisti, ki se borijo proti onesnaževanju okolja.

Igro so že preizkusili na OŠ Vrhovci. Učenci 3.c razreda so bili navdušeni. Foto: Nataša Golec
Igro so že preizkusili na OŠ Vrhovci. Učenci 3.c razreda so bili navdušeni. Foto: Nataša Golec

O karticah se lahko pogovorite in morda pridobite kakšno novo idejo, kako bi lahko tudi vi pripomogli k boju za bolj čisto in zdravo okolje.

Morda pa že jutri kdo izmed vas postane nov mladinski okoljski aktivist ali aktivistka, ki bo s svojim znanjem in idejami znal prepričati, da mladi predstavljate velik del sveta in si zaslužite boljšo prihodnost in svet, v katerem boste lahko uživali vse pravice, ki vam pripadajo.

Mimogrede, obstaja celo poseben dokument, namenjen pravicam otrok: Konvencija o otrokovih pravicah.

Za več informacij o igri obiščite našo spletno stran.

Taja Premk, Amnesty International Slovenija

***

Prispevek je del Časorisovega projekta Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira Platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«. Tega sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališč ali mnenj financerjev. 

Logotip Platforma Sloga, projekt Predsedovanje

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.