Časoris

Z glasbo sporočajo, da so vse kulture enakovredne

Pouk glasbene umetnosti na Osnovni šoli Livada v Ljubljani ni povsem običajen. Tam se iz učilnic razlega petje v številnih jezikih.

Šolo obiskujejo učenci iz 27 držav in pri urah glasbe lahko spoznavajo in upoštevajo njihove kulturne posebnosti.

Dokler otroci priseljenci ne usvojijo slovenščine, se težje zbližajo z drugimi otroki. Včasih je prav glasba tisti most, ki povezuje; sredstvo, ki otrokom pomaga, da se predstavijo sošolcem.

Hana Mačkovšek. Foto: Anže Sobočan
Hana Mačkovšek. Foto: Anže Sobočan

»S tem spodbudijo vprašanja o državi, jeziku in navadah. Glasba je priložnost za sporazumevanje in spoznavanje, skozi njo se lahko učenec predstavi sošolcem,« pravi Hana Mačkovšek, učiteljica glasbene umetnosti.

Na šoli imajo poleg treh pevskih zborov učencev tudi zbor učiteljev in ostalih zaposlenih. Večkrat nastopajo skupaj, saj jih to povezuje.

»Učenci vidijo, da se morajo za dober nastop tudi učitelji potruditi, in to spodbuja tudi njih, da se še bolj potrudijo,« pravi Hana Mačkovšek.

Učiteljica Hana Mačkovšek in ravnatelj Goran Popović. Foto: Anže Sobočan
Učiteljica Hana Mačkovšek in ravnatelj Goran Popović. Foto: Anže Sobočan

Tudi ravnatelj šole Goran Popović z veseljem poje in nastopa s svojimi učenci in učitelji: »Zgled je vedno odličen način, da motiviramo učence, pa tudi po navadi rad pojem.«

Otroci se zelo zabavajo, ko učiteljico Hano učijo besede v svojem jeziku in ko jo opazujejo, kako se lovi v izgovarjavi. Kljub temu da ima posluh in se hitro uči, potrebuje čas, da usvoji njihov jezik.

Glasba odpira vrata v različne kulture. Foto: Anže Sobočan
Glasba odpira vrata v različne kulture. Foto: Anže Sobočan

Tako vsi skupaj spoznavajo, da nikomur ni lahko, ko pride v nov kraj in se sooči z novim jezikom. Ampak z glasbo, ki je tudi odličen pripomoček za vživljanje v kožo drugega, je vse lažje.

Na OŠ Livada izvajajo različne aktivnosti za otroke, starše in zaposlene. Med drugim so izvedli tudi likovni natečaj z naslovom »Ja, enakost!« ter okroglo mizo z naslovom »Umetnost kot orodje pri premagovanju stisk otrok priseljencev.«

Likovni natečaj je bil navdih za idejo za likovni projekt »Skupaj smo eno«.

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Katarina

Bulatović rada piše in razmišlja. Opazuje svet in ga poskuša razumeti. V dobrem in slabem.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.