Časoris
Anketiranci se prehranjujejo razmeroma zdravo. Vir: Pixabay
Anketiranci se prehranjujejo razmeroma zdravo. Vir: Pixabay

Vsem šolarjem zdrava hrana ni tuja

Ste vedeli, da se šolarji danes vsaj do neke mere prehranjujejo razmeroma zdravo?

To so pokazali rezultati ankete o šolarjih in njihovi prehrani oziroma podatek, da nihče od anketirancev med obroki ne uživa sladkih in gaziranih pijač. 

Ker prvi teden v oktobru praznujemo teden otroka, 16. oktobra pa obeležujemo svetovni dan hrane, smo raziskali, kakšen je odnos mladih do zdrave prehrane.

Spletno anketo o prehranjevalnih navadah je rešilo 67 mladih anketirancev. Največ, 60 odstotkov, jih je bilo starih med 12 in 15 let. Večina jih je bila ženskega spola (55 odstotkov).

Izkazalo se je, da 34 odstotkov anketiranih zaužije štiri obroke na dan, 32 odstotkov pet obrokov, samo 19 odstotkov pa tri ali manj.

Le 16 odstotkov vprašanih med obroki ne uživa prigrizkov.

Velika večina (72 odstotkov) jih je v šoli naročena na malico in kosilo, kar je dobro, saj imajo šole načeloma zelo zdrave in uravnotežene jedilnike. Samo osem odstotkov jih ne uživa ne šolske malice ne kosila.

Zanimivo je, da 23 odstotkov sodelujočih ni zadovoljnih s šolskimi jedilniki; a skoraj prav toliko jih je z njimi zadovoljnih. Večina anketiranih z jedilniki sicer ni niti zadovoljna niti nezadovoljna, ampak so izbrali nekaj vmes.

63 odstotkov anketirancev pred odhodom v šolo vedno zajtrkuje, le 15 odstotkov jih tega ne počne nikoli.

S prizadevanji za ozaveščanje o človekovem odnosu do živali in okolja oziroma z veganskim načinom prehranjevanja je seznanjenih 81 odstotkov anketiranih, od tega se jih malo manj kot polovica ne strinja z njim.

Šest odstotkov anketiranih ne uživa mesa, še enkrat toliko pa jih meso uživa dvakrat ali večkrat na dan.

Skoraj polovica jih ima raje sadje kot zelenjavo, 37 odstotkov pa jih z veseljem uživa oboje. Samo trije odstotki vprašanih ne marajo niti sadja niti zelenjave, kar verjetno pomeni, da preostalih 97 odstotkov redno uživa vitamine in druga kakovostna hranila v sadju in zelenjavi.

Pri obrokih jih več kot polovica pije vodo, prav tako pa je zanimivo, da jih 39 odstotkov ne pije ničesar. Gaziranih pijač pa pri obrokih ne pije nihče. Torej pri obrokih ne uživajo prekomerne količine sladkorja.

Skoraj 80 odstotkov mladih si zna samih skuhati preprosto kosilo.

Zelo veliko si jih je za najljubšo jed izbralo testenine z različnimi omakami. Številni pa so omenili tudi zrezke s prilogami.

Klemen Breznik, 9. razred, OŠ Šmartno pod Šmarno goro

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.