Časoris
Da prebijejo led, se učenke in učenci predstavijo drug drugemu. Foto: Anže Sobočan
Da prebijejo led, se učenke in učenci predstavijo drug drugemu. Foto: Anže Sobočan

Vsak se mora počutiti sprejetega

Za vsakega otroka je pomembno, da v šoli čuti, da je sprejet. Še bolj pa je to pomembno za učenca priseljenca, poudarja Ljubinka Popovič, učiteljica v podaljšanem bivanju v prvi triadi na OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici.

»Če se dobro počuti, se lažje uči, lažje navezuje stike in hitreje med sošolci dobi prijatelje,« našteva.

A to, kako dobro se počuti v šoli in v novem okolju, ni odvisno samo od razrednika ali učiteljice slovenščine, temveč od vseh strokovnih sodelavcev, s katerimi prihaja v stik.

»Zato smo na naši šoli oblikovali strokovno skupino v podporo vsem, ki delajo z učenci priseljenci,« pojasnjuje svetovalna delavka Irena Žorž Kiselak. Ta skupina načrtuje, usklajuje in spremlja delo z učenci priseljenci pri učenju jezika in na področju socialnega vključevanja. Za vsakega posebej tudi prilagaja poučevanje in ocenjevanje znanja oziroma preverjanja njegovega napredka.

Zavedajo se, da za učenje slovenščine niso zadolžene samo multiplikatorka v projektu Izzivi medkulturnega sobivanja Neža Markočič in učiteljice slovenščine, ampak so učitelji slovenščine v resnici učitelji vseh predmetov.

Za pomoč pri premagovanju različnih težav pa učenec priseljenec lahko pride tako k socialni delavki kot k svojemu učitelju zaupniku, ki je vezni člen med njim, njegovo družino in šolo.

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa