fbpx
Časoris
Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Vpliv lažnih informacij na stališča do posameznikov

Sem Jan Kastelec, učenec 9. razreda Osnovne šole Grm Novo mesto.

V šolskem letu 2018/19 sem pripravil raziskovalno nalogo za srečanje mladih raziskovalcev in izvedel psihološki eksperiment s področja lažnih novic.

Za to temo sem se odločil zato, ker se vse pogosteje pojavljajo v politiki in na družabnih omrežjih (ameriške volitve, doktor Radan …).

Odločil sem se, da izvedem eksperiment med učenci 6. razreda naše osnovne šole.

Pripravil sem vprašalnik in besedilo o medicinski sestri (oseba, ki so jo učenci ocenjevali), ki naj bi kradla zdravila v bolnici.

Učence sem razdelil v dve skupini, eksperimentalno (2 oddelka učencev) in kontrolno skupino (2 oddelka učencev).

V eksperimentalni skupini sem pokazal fotografijo medicinske sestre, ki sem jo dobil na internetu, in prebral naslednje besedilo:

Na sliki je medicinska sestra, ki dela v Kliničnem centru v Ljubljani na oddelku za srčne bolezni. Ime ji je Klara Novak. Stara je 37 let in živi v okolici Ljubljane. Bolniki pravijo, da je pozorna do njih. Dobro se razume tudi z ostalim osebjem na oddelku. Nadrejeni pravijo, da upošteva pravila in navodila. Samostojno opravlja dnevne naloge. Občasno se pojavi kakšna manjša napaka, ki pa jo zna uspešno odpraviti. Sestra Klara je poročena in ima 3 otroke: 2 dečka in 1 deklico. Najstarejši, Timotej, ima 14 let, Zala ima 11 let in Tijan ima 7 let. Mož Boštjan je zaposlen v računalniškem podjetju. Z družino se med vikendi rada odpravi na krajši izlet po Sloveniji, med dopustom pa se najraje odpravijo v tujino. Klara tudi zelo dobro kuha, rada je urejena, v barvno skladnih oblačilih z modnimi dodatki. Rada tudi skrbi za svojo postavo. V prostem času teče in se ukvarja z jogo. Rada se druži s sodelavkami in prijateljicami iz srednje šole. Skupaj hodijo na koncerte ali v kino.

Vendar se je sestri Klari pred dvema letoma zgodil neljub dogodek. V skladišču zdravil je zmanjkovala večja količina močnih narkotikov. Nadrejeni so bili mnenja, da je ona jemala zdravila in jih prodajala mestnim zasvojencem za večje vsote denarja. Klara je krajo zanikala, sodelavci pa so predvidevali, da je denar porabila za obleke in potovanja. Dobila je opomin pred izgubo zaposlitve in 120 ur družbenokoristnega dela. Pred 1 mesecem pa so Klarin primer ponovno preučili in ugotovili so, da je bila obdolžena po krivem. Javno so se ji opravičili in plačali odškodnino v višini 5000 €.

V kontrolni skupini sem tudi pokazal sliko in prebral 1. del besedila (označen s temnejšo barvo).

Obe skupini sta na koncu izpolnjevali vprašalnik z 32 različnimi človeškimi lastnostmi. Izkazalo se je, da so učenci bolj negativno ocenjevali medicinsko sestro v eksperimentalni skupini, čeprav sem lažno novico preklical.

Bolj negativno je bila ocenjena pri večini lastnosti: je manj odprta do ljudi, manj družabna, manj uspešna, bolj zasanjana, manj sodobna, manj lepa, manj inteligentna, bolj avanturistična, bolj dolgočasna, bolj zapravljiva, manj iznajdljiva, manj odgovorna, manj domoljubna, manj poštena, bolj sebična, manj samostojna, bolj revna, manj ustvarjalna, manj privlačna, bolj ukazovalna, manj delovna, bolj spogledljiva, manj spoštljiva in manj spoštovana.

Vidimo kopico lastnosti, ki niso neposredno povezane z zgodbo in fotografijo medicinske sestre, pa so še vedno ocenjene bolj negativno. Predvidevam, da so jo ocenjevali na podlagi splošnega vtisa in se potem odločali za posamične ocene.

Do podobnih rezultatov sta prišla tudi De keersmaecker in Roets (2017), ki sta upoštevala tudi kognitivne sposobnosti, ki jih mi v naši raziskavi nismo.

Menim, da se kognitivne sposobnosti pri otrocih še razvijajo in so zato mogoče pri tej starosti manj pomembne kot v odrasli dobi. Predvidevam, da bi bile razlike med skupinama v odrasli dobi večje.

Tudi analiza postavk brez odgovorov kaže na to, da so se v eksperimentalni skupini veliko lažje odločali in so manj postavk pustili neodgovorjenih.

Menim, da raziskava kaže na zanimiv psihološki fenomen, ki je v današnji družbi zelo prisoten v politiki, pa tudi pri pogledih na posamezne strokovnjake, npr. zdravnika iz Ljubljane.

Ljudje namreč težko zaupamo in imamo bolj negativna stališča do teh ljudi in si ustvarjamo izkrivljene slike. To predvsem velja za manj razgledane oziroma za bolj preproste ljudi, kot pravita tudi De keersmaecker in Roets (2017).

Jan Kastelec, 9. razred, OŠ Grm Novo mesto

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
33°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa