fbpx
Časoris
Ob letošnjem svetovnem dnevu otrok so v ospredju otrokove pravice. Vir: Unicef Slovenija
Ob letošnjem svetovnem dnevu otrok so v ospredju otrokove pravice. Vir: Unicef Slovenija

vKLJUČite nas, smo KLJUČ do rešitve

Danes, 20. novembra, je svetovni dan otrok. Praznujemo ga že 31. leto, saj je bila pred točno 31. leti sprejeta Konvencija o otrokovih pravicah. V njej so zapisane vse otrokove pravice.

Julija Osojnik, UNICEF-ova junior ambasadorka. Vir: Unicef
Julija Osojnik, Unicefova junior ambasadorka. Vir: Unicef

A vseeno so nekaterim otrokom te pravice še vedno na več načinov kršene. Veliko otrok živi v za življenje neprimernem okolju. Velik del našega lepega planeta je onesnažen. V takem okolju veliko otrok nima dostopa do pitne vode in primerne hrane. Zato večkrat zbolijo za kakšno boleznijo.

Zaradi pandemije koronavirusa pa so otroci še toliko bolj ogroženi, ker so bolnišnice in ostale zdravstvene enote preobremenjene ter težje zagotavljajo zdravstveno pomoč.

Eden izmed primerov onesnaževanja je poraba energije. Na žalost večino energije pridobivamo iz fosilnih goriv: nafte, zemeljskega plina, premoga … Kar zelo onesnažuje okolje.

Otroci smo lahko del rešitve. Z znanjem, ki ga bomo dobili med šolanjem, bomo lahko pomagali pri razvijanju tehnologije za pridobivanje bolj trajnostne energije. Po drugi strani lahko glede porabe veliko naredimo že danes. S primernimi navadami, ki se jih priučimo zdaj v mladosti, lahko porabo energije omejimo. Premišljena poraba energije lahko pomaga pri reševanju našega planeta.

Otroci smo prihodnost tega planeta, zato je zelo pomembno, da se poslušamo, skupaj sodelujemo in spodbujamo ostale, da nas slišijo. Vsi skupaj lahko spremenimo svet na bolje. Vse bodoče generacije bodo imele veliko težavo, če ne ukrepamo zdaj. Vsi lahko pomagamo pri reševanju našega planeta in s tem ustvarjamo boljše življenje za vse prebivalce, otroke in bodoče generacije.

Prihodnost našega planeta me zelo skrbi, zato se sama zelo trudim, da bi spodbudila čim več ljudi, da pomagajo. Vsak dan za naš planet in okolje lahko sami skrbimo tako, da recikliramo, varčujemo z vodo in elektriko, hodimo peš, namesto da se vozimo, nakupujemo pri lokalnih kmetih brez dodatne embalaže ter opozarjamo ljudi okoli sebe, da storijo to, kar lahko. Nekateri lahko storijo več kot drugi, zato je pomembno, da opozarjamo tudi tiste, ki odločajo in so na vodilnih položajih, saj lahko tako ukrepamo še hitreje in učinkoviteje.

Julija Osojnik, Unicefova junior ambasadorka

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa