Časoris
Vinko Möderndorfer. Foto: Nebojša Tejić/STA
Vinko Möderndorfer. Foto: Nebojša Tejić/STA

Vinko Möderndorfer: Kadar imaš rad, moraš biti iskren in brez sramu

Avtor zbirke pesmi Romeo in Julija iz sosednje ulice je že vsem dobro poznan pisatelj (in še mnogo več) Vinko Möderndorfer, ki ga večina pozna po vrhunskih mladinskih romanih, kot so Sončnica, Kot v filmu in Kit na plaži.

Tokrat odgovarja na vprašanja o knjigi, s katero se bodo na Cankarjevem tekmovanju spopadali osmo- in devetošolci.

Zbirka pesmi Romeo in Julija iz sosednje ulice bralcem temeljito predstavi občutke ljubezni v zgodnjih najstniških letih. Kako se vam je bilo poistovetiti z občutki najstnika? Bodo lahko občutke najstnikov, ki nastopajo v pesmih, s svojimi primerjali tudi bralci?

Romeo in Julija iz sosednje ulice. Vir: Bralnaznacka.si
Vir: bralnaznacka.si

Po mojem lahko. Čeprav se je svet od časa mojega najstništva zelo spremenil, so nekatere stvari ostale iste. Čustva so ista kot pred desetletji, kot pred stoletji …

Ljubezen nas na isti način stiska v prsih in zanosno dviga v nebo, kot se je to dogajalo z najstniki v antičnem svetu. Res da imamo danes pametne telefone, družabna omrežja, internet …

Mladi se mogoče danes družijo med sabo na drugačen način, ampak čustva so pa podobna, kot sem jih doživljal jaz.

Vinko Möderndorfer

Če sem se uspel iskreno spomniti svojih najstniških dni in jih dobro upesniti, potem ne vidim razloga, zakaj se v teh pesmicah ne bi prepoznali tudi mladi iz današnjih dni. Ne vem. To morajo povedati bralci.

Pesmi so razdeljene na tri sklope. Imate svojega najljubšega?

Imeti rad je moj najljubši razdelek v knjigi. Mislim, da je dovolj duhovit in tudi neposreden. Kadar imaš rad, moraš biti iskren in brez sramu.

Če se v življenju naučimo imeti rad, če smo sposobni to tudi pokazati, kadar je treba, potem bo naše življenje srečno. Imeti rad ljudi, partnerja, naravo, živa bitja … To drži naš svet pokonci.

Vinko Möderndorfer

Kaj svetujete učencem, ki se bodo letos pripravljali na Cankarjevo tekmovanje?

Berite knjige!

Uživajte v knjigah!

Podprite Časoris - poljubno

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.