Časoris
Vesolje, me slišiš? Vir: Emka
Vesolje, me slišiš? Vir: Emka

Vesolje, gledam te, me ti slišiš?

Letošnje poletje je bilo vesoljsko, pravi šestošolka Eva Maler iz Radovljice. Prav zato se je odločila, da predstavi knjigo, ki sodi k takemu poletju. 

Jack Cheng: Vesolje, me slišiš?

11-letni Alex je nor na vesolje, rakete, vzornika Carla Sagana in svojega psa z istim imenom.

Carl Sagan je astronom, ki je v vesolje pomagal poslati sondi Voyager 1 in 2. S seboj sta ponesli zlato ploščo z najrazličnejšimi zvoki našega planeta, med drugim tudi možganske valove zaljubljene ženske.

Alex, ki sam sebi pripisuje kar 13 zrelostnih let, če upoštevamo še popolno skrb za mamo ob njenih tihih dnevih, pa je tako rekoč polnoleten, ima jasen cilj.

Raketo je že sestavil. Na ŠARM-u (Šovu amaterskih raketnih modelarjev) jo bo izstrelil v vesolje, z njo pa zlati ipod z glasovnimi posnetki dnevnika potovanja iz rodnega Kolorada do ŠARM-a v puščavi v Novi Mehiki.

Zgodba se bere v obliki Alexovih posnetkov. Posnel jih je za bitja v vesolju, da bodo vedela, kakšno je bilo življenje na Zemlji, preden smo jo popolnoma uničili.

Bo Alexu brez spremstva uspelo prepotovati tako dolgo pot?

Mu bo izstrelitev rakete uspela?

Je nesrečen, ker ne pozna očeta, in ali mu ga morda uspe najti?

Zakaj se z novimi raketarskimi prijatelji znajde v Las Vegasu in Los Angelesu?

Bo Alexu uspelo najti zaljubljenega moškega in posneti njegov glas?

Bodo našli Carla Sagana?!!

In kje je Alexova mama? Ali … ali … sploh obstaja?!!

Bo Alex našel to, kar išče, ali kot običajno nekaj povsem drugega?

Ta čudovita knjiga je polna zanimivih dejstev o vesolju, astronomskega humorja, lepih posnetkov. Ni le ganljiva, napeta in zabavna knjiga o vesolju in Zemlji – to je knjiga o pravi ljubezni, resnici in pogumu.

Še posebej primerna za branje je bila prav to poletje, ko smo lahko opazovali najdaljši popolni lunin mrk in v vesolje poslali na stotine želja v času meteorskega roja Perzeidov.

 

Ali veste?

Živa Brinovec, mladinska reprezentantka raketnih modelarjev Slovenije, je sredi poletja na svetovnem prvenstvu na Poljskem osvojila odlično 3. mesto v kategoriji raket s trakom.

Bravo Živa!!!

 

Za vse vesoljske navdušence

Observatorij Golovec ob vsaki menjavi letnega časa organizira astronomske večere. Pravočasno si zagotovite brezplačno karto in čaka vas zanimivo predavanje, ogled največjega teleskopa v Sloveniji – teleskopa Vega –, ob jasnem vremenu pa tudi ogled zvezd skozi različne teleskope. Nepozabno.

 

Za razmislek

Kakšno sporočilo bi pa vi poslali v vesolje?

Eva Maler, 6. razred, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.