Časoris
Na koncu smo se lahko slikali v okvirju, kjer piše veselošolska prvakinja. Vir: Vesela šola
Na koncu smo se lahko slikali v okvirju, kjer piše veselošolska prvakinja. Vir: Vesela šola

Vesela šola in vse ostalo

V iztekajočem se šolskem letu sem na tekmovanju iz Vesele šole prejela zlato priznanje. Ker sem bila druga po številu točk, sem osvojila tudi 2. nagrado.

Za tekmovanje sem se odločila, ker sem že od nekdaj vedoželjna. Želela sem si oziroma si želim pridobiti nova znanja na različnih področjih.

Po eni strani je na mojo odločitev vplivala še želja po zabavi in druženju s prijatelji. Ob proučevanju veselošolskih tem se hkrati zabavaš in ob pripravah sva se s prijateljico, ki je tudi dobila zlato priznanje, kdaj pa kdaj dobili. Toda bistvo Vesele šole je širjenje svoje razgledanosti.

Vse teme so bile zanimive in poučne, toda od vseh sedmih sta me najbolj pritegnili Antarktika (zgodovina ledene celine, znamenite osebe, ki so jo obiskale, spreminjanje njenega površja) in Umetna inteligenca (njen razvoj, roboti, računalniški sistemi).

Vse to je povezano z naravoslovjem, zgodovino, matematiko, geografijo, astronomijo, kar me prav tako veseli.

Bili sta dve veselošolski tekmovanji: šolsko in državno.

Šolsko tekmovanje smo izpeljali na domači OŠ bratov Polančičev Maribor. Pisali smo v učilnici zgodovine, tam sta bili tudi dve nadzorni učiteljici. Pred tem so potekale vrste priprav. Na koncu nam je naša mentorica razdelila čokoladice in sok, hkrati pa nam je dala list, na katerem so bile napisane čestitke za sodelovanje in naročilnica na revijo PIL.

Državno tekmovanje je potekalo 13. aprila na OŠ Cerkvenjak. Do tja smo se odpeljali z avtobusom. Pred tekmovanjem smo imeli pozdravni nagovor župana in ravnatelja, kot dodatek pa tudi glasbeno in pevsko točko. Nato nas je eden od starejših učencev popeljal do učilnic, kamor smo bili razvrščeni po določenem vrstnem redu. Tako smo ob 14. uri pričeli s pisanjem, jaz v matematični učilnici, kjer sta naše delo prav tako nadzirali dve učiteljici. Tekmovanje se je končalo s pogostitvijo v jedilnici.

Zaključna prireditev Vesele šole je konec maja potekala v Studencu pri Krtini v odprtem poletnem gledališču. Prireditve so se lahko udeležili vsi tekmovalci, ki so prejeli vsaj zlato priznanje, s seboj pa so lahko pripeljali še tri spremljevalce in mentorja.

Prireditev je bila zabavna in vesela, čeprav je bilo zunaj hladno in deževno. Pred začetkom smo si lahko ogledali različne znanstvene poskuse, npr. z roboti, kupili knjige, npr. Šnofijeva druščina, zbirko Veliki umi, se lahko slikali v okvirju, kjer piše veselošolska prvakinja.

Prišli so tudi imenitni gostje, kot so Boštjan Gorenc Pižama (napovedovalec), BQL (pevca), Gojmir Lešnjak Gojc (igralec), urednica Pila, urednica Vesele šole, vodji Malih sivih celic in drugi. Vsak prvak je dobil darilni paket, srečno izžrebani veselošolci pa še imenitne nagrade.

Jaz sem bila ena izmed tistih srečnežev, ki jih je izžrebal Gojc, in prejela letno naročnino za VOYO. Zabavali so nas Šnofi, Kuža pazi, Lino …

Na koncu smo naredili skupno fotografijo in dobili malico. Tako smo se vsi vrnili veseli domov, sedaj pa že komaj čakamo na naslednje veselošolsko leto.

Anny Zhang, 7. razred, Osnovna šola bratov Polančičev Maribor

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.