Časoris
Pri dostopanju do javnega brezžičnega omrežja velja biti previden. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Vem, zmorem, znam varno uporabljati javna brezžična omrežja

Mnogi otroci dobijo telefon prvič v roke, ko so stari okoli deset let.

Večino časa ga uporabljajo doma, občasno pa ga vzamejo s sabo, recimo zato, da lahko pokličejo starše.

Tedaj uporabljajo mobilce, kot pravijo mobilnim podatkom, ali pa javna brezžična omrežja. Pa je to vedno pametna ideja?

»Vem, zmorem, znam uporabljati telefon zmerno in varno,« pravi Zoja. »Kaj pa ti? Ali veš, kje in kdaj lahko uporabljaš wi-fi?«

Čeprav imam atijeve mobilce in skorajda ne uporabljam javnega wi-fija, mi je ati vseeno dal nekaj napotkov, kako naj ravnam, če se moram kdaj slučajno prijaviti nanj.

Morda pridejo prav tudi tebi!

V tako omrežje se lahko hkrati vključi več uporabnikov, zato se kdaj zgodi, da se ti ne moreš priklopiti ali da se podatki počasi pretakajo. To zlahka opaziš, ker se na primer videi na You Tubu počasi nalagajo.

Ob tem je pomembno, da veš, da na javnem omrežju ničesar ne moreš skriti. Morda se ti zdi, da ti nihče ne kuka čez rame in spremlja, kaj počneš na telefonu, a ni tako.

Nekdo, ki ima dovolj računalniškega znanja, se bo zlahka priklopil na omrežje in na skrivaj opazoval, kaj počneš. Če ima pri tem še slabe namene, se ti lahko zgodi, da tvoje morebitne drobne spletne skrivnosti uidejo v realni svet.

Kako to naredi? Preprosto. Svoj računalnik, ki mora biti seveda ustrezno opremljen, postavi med tvojo napravo in med usmerjevalnik brezžičnega omrežja in tako prestreže vse podatke, ki potujejo po zraku.

Če res želi nagajati, lahko celo vdre v tvojo napravo in pogleda, kaj na njej počneš.

Kako se lahko pred tem zavaruješ?

Prvo pravilo je, da v javnih omrežjih ne uporabljaš storitev, ki zahtevajo gesla. Tudi Robloxa ne. Ker morda za Roblox uporabljaš isti elektronski naslov in geslo, ki ga uporabljaš za Instagram. Ali Snapchat. Ali mail, če ga že imaš. In ko nekdo odkrije to uporabniško ime in geslo, lahko dostopa do vseh tvojih profilov in aplikacij.

To povej tudi atiju in mamici. Da se jima ne bo denimo zgodilo, da bosta na letališču ali v hotelu preverjala, kakšno je stanje na njunem bančnem računu. Ker se jima lahko zgodi, da bo malo zatem precej nižje. Ja, v hotelu res potrebuješ geslo za dostop do brezžičnega omrežja. Ampak če ga imata onadva, ga ima najbrž še kdo drug.

Pa še en nasvet: če ne potrebuješ javnega brezžičnega omrežja, raje izklopi možnost povezave na wi-fi. Tudi tu namreč velja pravilo manj je več.

Mogoče bo še najbolje, da uporabljaš mobilce. Saj najbrž jih ne potrebuješ veliko. Pa srečno in varno uporabo ti želim!

***

Rubriko Vem, zmorem, znam pripravljamo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav. Več informacij, kako varna so javna brezžična omrežja, je na voljo na njihovem portalu Vse bo v redu.

Naročite pa se lahko tudi na e-novice posebej za starše. Tako boste najbolj uporabne nasvete prejeli kar v svoj elektronski nabiralnik.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
8°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.