Časoris
Gibanje koristi zdravju. Vir: Adobe Stock
Gibanje koristi zdravju. Vir: Adobe Stock

Vem, zmorem, znam telovaditi doma, v šoli in na igrišču

Ob začetku šolskega leta se številni otroci in odrasli pogovarjajo, katere krožke in obšolske dejavnosti izbrati. Eni so bolj naklonjeni učenju jezika, drugi glasbeni šoli, tretji športu.

Gibanje je ključno za skladen telesni razvoj, pomaga pa tudi preprečevati nastanek bolezni. Obenem s športom otroci krepijo samopodobo. Mnogi starši pa jih tja vpišejo, ker verjamejo, da jim bo koristilo, če bodo del ekipe in če se bodo držali reda in discipline.

»Vem, zmorem, znam in hočem telovaditi. Doma, popoldne na treningih in s prijatelji na igrišču,« pravi Zoja. »Kaj pa ti? Maraš šport?«

Kakšne so bile tvoje počitnice? Moje so bile super. Najbolj fajn sem se imela v koloniji in pri tabornikih, kjer sem spoznala mnogo novih prijateljev. Pa ves čas se je nekaj dogajalo. Veliko smo se kopali, igrali smo nogomet, šli smo na orientacijski pohod.

Še najbolj dolgočasno je bilo doma, ker ni bilo nikjer nikogar. Vsa igrišča so bila prazna.

Še dobro, da se je spet začela šola. Na igriščih je spet več otrok, ki se rolkajo ali rolajo, igrajo košarko ali nogomet.

Tudi jaz imam zelo rada šport. Celo tako zelo, da sem lani v šoli obiskovala dodatne ure športa. Letos pa sem raje izbrala ples.

Slišala sem, da ga nekateri otroci ne marajo. Ker je športanje zdravo, se njihovi starši zelo trudijo, da bi jih spodbudili k športnim dejavnostim.

Tudi mene so že od samega začetka. Ko sem bila še čisto majhna, so me vpisali na športne urice. Tam je bilo zabavno, ker smo se šli poligon in se veliko igrali.

Kasneje sem šla na tečaj plavanja, rolanja in smučanja. Tudi letos sem en teden počitniškega varstva preživela na teniškem igrišču.

Vsako leto obiskujem tudi različne športne obšolske dejavnosti. Da bi ugotovila, kaj mi najbolj ustreza, sem hodila na plezanje, gimnastiko, košarko in ples, celo skakanje na trampolinih in vaje za jogo sem poskusila. Zdaj hodim k atletiki.

Včasih sem šla z mamico in atijem tudi teč ali na sprehod. Mamica ni športni tip. V osnovni šoli je pri vaji na gredi dobila celo dvojko, ampak ocenjevali so od ena do deset. Gred se je menda tako tresla, da se je njena učiteljica bala, da se bo prevrnila. In pri preskoku si je razbila sprednje zobe. Si moreš misliti?

Ampak imela je fajn učiteljico telovadbe, ki jo je spodbudila, da se je vpisala k atletiki. Navadila se je, da redno hodi na treninge. In čeprav nikoli ni postala športnica, gre še danes vsak dan vsaj na sprehod. Občasno igra tenis, obiskuje jogo in poleti celo surfa.

Zdaj, ko hodim ob popoldnevih tudi sama na atletske treninge, mi zmanjkuje časa za te naše družinske sprehode. Atiju in mamici se pridružim le še včasih, ob koncu tedna.

Čeprav rada kolesarim, grem v šolo najraje s skirojem. Je bolj praktičen, pa še taka kulska stojala so nam zrihtali na šoli. Fajn je tudi, da imamo v šoli učitelje, ki poskrbijo, da so ure športa zanimive. V bistvu imam od vseh predmetov najraje šport. Pa ti? Kateri je tvoj najljubši predmet?

***

Rubriko Vem, zmorem, znam pripravljamo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav. Več napotkov, kako otroku pomagati, da vzljubi šport oziroma zdrav način življenja, je na voljo na njihovem portalu Vse bo v redu.

Naročite pa se lahko tudi na e-novice posebej za starše. Tako boste najbolj uporabne nasvete prejeli kar v svoj elektronski nabiralnik.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa