Časoris
Kako ravnati ob potresu. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Vem, zmorem, znam ravnati, če pride do potresa

Tla v Sloveniji se pogosto tresejo. Običajno tega skoraj ne občutimo. Tu in tam pa se zgodi, da je potresni sunek tako močan, da kozarci zažvenketajo in lestenci zanihajo.

Ali veš, kako ravnati, če pride do potresa?

»Vem, zmorem, znam,« pravi Zoja. »Mislim, da bi znala prav ravnati, če bi se stresla tla. In da bi vedela, kdaj moram zapustiti dom. Ti povem, zakaj?«

V šoli smo se učili o velikem ljubljanskem potresu. Sedaj so stavbe zgrajene drugače, a kljub temu vem, da je bolje biti pripravljen. Če si pripravljen, se lahko hitreje odzoveš in veš, kaj moraš narediti.

Moja mami je doživela že tri velike potrese. Kot deklica je morala sredi noči zapustiti dom, ker so se stresla tla v Furlaniji – Julijski krajini in je potres zelo prizadel tudi hiše v Breginjskem kotu.

Potem jo je potres predramil na veliko noč leta 1998. Stanovala je v osmem nadstropju stolpnice in občutek, ko je ta začela nihati, ni bil prijeten. A na srečo se ji ni zgodilo nič hudega. Tisti potres pa je zelo poškodoval hiše v Bovcu in okolici.

Potem je doživela še en potres poleti 2004, ko so se znova močno stresla tla v Posočju.

Ob teh treh velikih potresih pa je nekajkrat začutila manjše tresljaje tal.

Kdaj se bodo tla stresla, ne ve nihče. Tudi seizmologi, strokovnjaki, ki spremljajo vzroke potresov, na primer premike tektonskih plošč, tega ne vedo.

Vedo le, kje se bodo zgodili in kako močni bodo.

Tektonske plošče, torej plošče v Zemljini skorji, se namreč premikajo, in ko na primer ena pritisne ob drugo, lahko pride do potresa.

Zemlja je namreč kot puding. Ti pa najbrž veš, kaj se dogaja s pudingom, ko se ohlaja? Na površju se naredi skorjica, ampak vse, kar je pod njo, je še mehko in toplo.

Je pa med pudingom in Zemljo ena pomembna razlika. Skorjica je ena sama, tektonskih plošč pa je več in med sabo se stikajo. Ker se obenem ves čas premikajo, in sicer približno tako hitro, kot rastejo nohti, včasih trčijo ena ob drugo. Kdaj pa kdaj ena tudi zdrsne pod drugo. Tam se potem začne nabirati energija. Ko se je nabere dovolj, lahko pride do potresa.

Zato je pametno, da se na potres pripravimo.

Mama me je naučila, da moram med potresom ostati doma. Ne smem hiteti na cesto, saj lahko tam name pade kos s sosednje stavbe.

Najbolje je, da se stisnem med podboje vrat v nosilni steni. Brez skrbi, vem, katere stene so nosilne, tudi to so mi starši že povedali.

Druga možnost je, da se skrijem pod masivno mizo.

Nikoli, ampak res nikoli ne smem uporabiti stopnic ali dvigala.

Fajn je, da si glavo zaščitim z roko ali vzglavnikom.

Ne smem biti blizu oken in pomembno je, da ne hitim brezglavo proti izhodu.

Upam pa, da mi nikoli ne bo treba uporabiti tega znanja. Enako želim tudi tebi!

***

Rubriko Vem, zmorem, znam pripravljamo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav. Napotke, kako ravnati ob potresu, preberite na njihovem portalu Vse bo v redu.

Naročite se lahko tudi na e-novice posebej za starše. Tako boste najbolj uporabne nasvete prejeli kar v svoj elektronski nabiralnik.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.