Časoris
Pogosto ne objavimo tistega, kar zares mislimo, ampak tisto, kar bo najbolj všečno našim spletnim »prijateljem« in našim pravim prijateljem, ki gledajo te objave. Foto: Photosvit/Dreamstime
Pogosto ne objavimo tistega, kar zares mislimo, ampak tisto, kar bo najbolj všečno našim spletnim »prijateljem« in našim pravim prijateljem, ki gledajo te objave. Foto: Photosvit/Dreamstime

Več ko objavim na internetu, večja faca sem. – Ali je to res?

Kaj praviš, a to drži?

Ali poznaš ljudi, ki so prepričani, da to drži?

Na internetu objavljamo vsi. To je povsem drugače kot v medijih, ki jih običajno imenujemo klasični mediji, kot so časopisi, revije, radio, televizija …

Če vidiš sošolca na televiziji, je to že kar izjemen dogodek. Njegove objave na internetu pa verjetno lahko vidiš večkrat na dan. In gotovo tudi ti marsikaj objaviš – kdo pa tega ne dela?

Kaj objavljamo?

Kaj praviš, ali so naše objave izvirne in domiselne? Pomisli, kaj si objavil/a danes, pa včeraj, pa prejšnji teden …

Ali si morda objavil/a nekaj povsem drugačnega kot vsi drugi ali pa nekaj, kar drugi pravzaprav pričakujejo od tebe? Na primer posebej zanimiv selfi, video z vašo mačko, video sošolca, ki se spakuje v kamero, ali svojo izvedbo najnovejšega TikTok izziva

Mnogi bralci in bralke Časorisa ste gotovo nekoliko drugačni od svojih vrstnikov. Ker ste bolj zvedavi, verjetno objavljate bolj domiselne vsebine.

Kaj praviš – ali to drži? Razmisli, kaj objavljajo tvoje sošolke in sošolci. Ali se tvoje objave kaj razlikujejo od njihovih?

Zakaj je tako pomembno, kaj objavljamo?

Ne vzgajajo nas le starši, stari starši, bratje, sestre, učitelji … Tudi internet nas na nek način vzgaja, oziroma bolje rečeno – internet nas dresira.

S tem ko se prilagodimo pričakovanjem našega internetnega občinstva, pogosto sami sebe na nek način cenzuriramo in sčasoma tudi preoblikujemo.

Pogosto ne objavimo tistega, kar zares mislimo, ampak tisto, kar bo najbolj všečno našim spletnim »prijateljem« in našim pravim prijateljem, ki gledajo te objave.

S svojimi objavami ustvarjamo svojo digitalno podobo. Seveda zagotovo vsi že veste, da ne smemo objavljati svojih osebnih podatkov, kot so domači naslov, telefonska številka, pa vaše in družinske navade in podobno.

Zakaj navade?

Pomisli, če na primer deliš sliko domače mačke, ki ima v metapodatkih tudi lokacijo, kjer je bila posneta, ti pa med drugim napišeš še, da greste vsi skupaj vsak vikend k babici. Potem pa se tvoji starši čudijo, kako je možno, da so čez vikend vlomili ravno k vam …

In zakaj vse to objavljamo?

Ali se kdaj pred objavo vprašaš, zakaj želiš nekaj objaviti? Ali pa se morda sprašuješ le, kaj narediti, da bo tvojo objavo videlo čim več ljudi?

Seveda je super občutek, če si res popularen/na in vsi, ki jih poznaš, gledajo tvoje objave. Ampak v bistvu je pa ravno v tem trik.

Nisi več ti tisti/a, ki se odloča, kaj objaviti. Namesto tebe odloča tvoje občinstvo.

Če tega ne želiš, si pred naslednjimi objavami vzemi čas za razmislek.

Slovarček

Metapodatek je podatek, ki vsebuje informacije o nekem podatku, a ni del le-tega. Pri slikah, ki jih objavljamo, so metapodatki na primer podatki o napravi, s katero je bila slika posneta, o nastavitvah, ki so bile uporabljene (zaslonka, ekspozicija …), o času posnetka, njegovi lokaciji in podobno.

Več o metapodatkih

Kako zabrišemo svoje sledi na internetu?

Kako odstraniti osebne podatke iz fotografij v operacijskem sistemu Windows?

Kako odstraniti metapodatke iz svojih fotografij? (v angleščini)

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.