Časoris
Šolsko okolje. Vir: Pixabay
Šolsko okolje. Vir: Pixabay

Varno učno okolje, učbeniki in spletna klepetalnica

Verjetno se strinjamo, kako pomembno je – tako za učenke in učence kot tudi za učiteljice in učitelje – zagotoviti spodbudno in varno učno okolje. (Med)vrstniško nasilje, bodisi verbalno ali fizično, žal ni redkost, zato je prav, da se o tem odkrito pogovarjamo in iščemo rešitve.

Na ministrstvu smo se skupaj z Zavodom RS za šolstvo ter Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) odločili, da v času med 24. majem in 8. junijem pripravimo regijske posvete o varnem učnem okolju.

Namen posvetov je odprt dialog o težavah, s katerimi se pri zagotavljanju varnega in spodbudnega učnega okolja soočajo šole.

Odprt je tudi spletni forum. Vabimo vas, da ga obiščete in sodelujete. Vaša mnenja in predlogi izboljšav na tem področju so dobrodošli.

Staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv

V maju je šolski prostor znova vznemirila razprava o učbenikih in učbeniških skladih.

Nov model učbeniških skladov je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport predstavilo že v februarju, te dni pa se začenja izvedba.

Vsaka sprememba potrebuje svoj čas; prav je tudi, da soočamo različnost mnenj, pravi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in dodaja: »Pri tem je pomembno, da imamo vsi deležniki, vključeni v učbeniško politiko, pred seboj predvsem skrb za kakovost za – učenko, učenca.«

Kaj je bistvena novost?

Šole bodo odslej avtonomno razpolagale s prejetimi sredstvi, ki so preračunana glede na število učenk in učencev.

Načrtovanje dolgoročne učbeniške politike je tako naloga šol, saj ob avtonomiji izbora učbenikov in učbeniških gradiv za prvi razred drugače ni mogoče izvajati učinkovite učbeniške politike. Razporejanje sredstev oziroma nakup učbenikov bo v pristojnosti šol, z zavezo, da se za učence prvega razreda poleg učbenikov lahko nakupijo tudi učna gradiva (delovni učbeniki in delovni zvezki), v katera učenci lahko vpisujejo, s čemer želimo zagotoviti uresničevanje ciljev učnega procesa v tem obdobju.

Tako kot doslej starši za izposojo učbenikov iz učbeniškega sklada v osnovni šoli tudi v prihodnje ne bodo plačevali izposojevalnin. Staršem prvošolčkov pa po novem ne bo treba doplačevati učnih gradiv.

Vabimo vas, da se celovito seznanite s to tematiko. Na spletni strani ministrstva najdete posnetek novinarske konference, na kateri sta ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota predstavili razvojno naravnano politiko učbeniških skladov.

Odgovori na vprašanja v spletni klepetalnici MIZŠ

Že poznate spletno klepetalnico, kjer ministrica odgovarja na vprašanja državljank in državljanov? V majski klepetalnici je bilo več vprašanj, kot je bilo mogoče v omejenem času odgovoriti, zato smo jih zbrali, pripravili odgovore in jih objavili na spletni strani ministrstva.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.