Časoris
Nič ni narobe, če si drugačen. Vir: Pixabay
Nič ni narobe, če si drugačen. Izločanje vrstnikov ni kul. Vir: Pixabay

Varni in brez nasilja tudi v prihodnjih treh letih

Sedaj, ko smo veliko doma, mnogi otroci veliko več časa kot običajno preživljajo z brati in sestrami ter starši. V družinah, kjer se dobro razumejo, je ta skupni čas za vse zelo dragocen.

Toda nekateri otroci nimajo sorojencev. Drugi se s starši ne razumejo dobro.

Taki otroci so morda v tem času še več na napravah kot prej. Že v preteklosti je bil marsikdo žrtev spletnega trpinčenja ali izsiljevanja.

In tudi sedaj se lahko komu dogaja, da ga zafrkavajo ali zmerjajo.

V ISA institutu so številnim otrokom v preteklih letih pomagali z različnimi dejavnostmi, ki so jih izvajali v projektu program NEON – Varni brez nasilja.

Dobra novica je, da se program nadaljuje.

»Nadgradili ga bomo z vsebinami, ki so aktualne za otroke. Izvajali bomo delavnice, s pomočjo katerih bodo pridobivali oziroma krepili znanje in veščine na področju različnih oblik nasilja, kako ustrezno ravnati, ko nasilje doživijo, ga povzročajo ali so mu priča, ter krepili tudi varovalne dejavnike,« pojasnjuje Jerneja Šibilja iz ISA instituta.

Osnovni cilj Programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, je krepiti varovalne dejavnike otrok, mladostnikov in mladostnic, njihovih staršev ter zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih za zaščito otrok in mladih pred nasiljem. Program promovira sistematičen in celosten pristop k preventivi nasilja, pojasnjujejo na spletni strani ISA instituta.

Posledice nasilja in zlorabe negativno vplivajo na otrokovo fizično in psihično počutje ter njegovo telesno in duševno zdravje. Te posledice lahko zelo grobo »posežejo« v otrokov osebnostni razvoj, medosebne odnose, možnosti za šolanje, ustvarjanje.

Aktivnosti projekta bodo namenjene otrokom v vrtcu in osnovni šoli ter mladim v srednji šoli, njihovim staršem ter strokovnim delavcem in delavkam v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. S promocijskimi aktivnostmi pa bomo o problematiki nasilja ter pomenu primarne preventive nasilja ozaveščali tudi širšo splošno in strokovno javnost.

Eden od šestih partnerjev projekta je tudi Časoris.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa