Časoris
Preveri, če je tvoj Instagram profil varen in kaj lahko storiš, da si zagotoviš še večjo varnost pri uporabi omrežja. Vir: Pixabay
Preveri, če je tvoj Instagram profil varen in kaj lahko storiš, da si zagotoviš še večjo varnost pri uporabi omrežja. Vir: Pixabay

#Varna #Uporaba #Instagrama

Tudi ti raje uporabljaš Instagram kot druga družbena omrežja?

Jaz ga, ker se mi zdi izredno enostaven za uporabo. Najpogosteje ga uporabljam za objavljanje in posredovanje slik ter pogovarjanje s prijatelji.

Najboljši del mi je, da lahko na Instagramu vidim tudi posnetke, objave in povezave z drugih družbenih omrežij. Tako si lahko kar na njem pogledam nekatere TikTokove in krajše YouTubove posnetke, prav tako pa tu tudi najdem »meme« iz Reddita ali 9gaga ipd. Zabavno, kajne?

Ne glede na razlog uporabe Instagrama moramo biti pri tem pazljivi.

Instagram. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Ali veš, kaj vse lahko storiš sam ali sama, da je uporaba Instagrama varna?

Nekatere izmed teh nasvetov si zagotovo že slišal oziroma slišala.

V nadaljevanju si lahko prebereš, s katerimi hitrimi koraki postane tvoja uporaba ne le zabavna, temveč tudi varna.

Na seznamu spodaj preveri, če je tvoj profil varen in kaj lahko storiš, da si zagotoviš še večjo varnost pri uporabi omrežja. Saj veš, večja varnost = daljša uporaba = več zabave. 

Vir; ISA Institut
Vir; ISA Institut
  •  Ali je tvoj račun zaseben?

Prva stvar, ki ti jo priporočam, je nastavitev zasebnega računa. To pomeni, da lahko tvoje objave in »storyje« vidijo le tvoji sledilci.

Pri tem pa ne spreglej, da je opis tvojega profila še vedno javen, čeprav ljudje, ki ti ne sledijo, ne vidijo tvojih objav.

Predlagam ti, da v opisu svojega profila ne navajaš povezav do tvojih drugih družbenih omrežij ali svojih zasebnih podatkov (npr. kje živiš, na katero šolo hodiš).

Vir: ISA Institut
  • Ali pri posredovanju objav paziš, da ne deliš občutljivih zasebnih informacij?

Ena izmed nastavitev je možnost izbire, kdo lahko vidi določeno objavo. 

Pri objavljanju »storyjev«, ki po 24-ih urah izginejo, lahko z nastavitvijo »close friends« določiš, da jih vidijo le določene osebe, ki jih izbereš, ne pa tudi vsi drugi tvoji sledilci (v tem primeru se ti krog, okoli tvoje profilne slike, obarva zeleno).

Instagram in všečki. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

A ne glede na to možnost pri objavljanju »storyjev« (in slik) upoštevaj, da vse objave na internetu pustijo za seboj digitalno sled.

Čim nekaj objaviš na spletu, bo to za vedno ostalo na njem. Zato pred vsako objavo razmisli, ali je v redu, če ta vsebina na spletu ostane za vedno.

Prav tako pri objavi pazi, da ne objavljaš slik oziroma posnetkov, ki izdajajo tvoje osebne podatke ali lokacijo.

Če objaviš fotografije ali posnetke, na katerih so tudi druge osebe, jih vprašaj za dovoljenje za objavo. Tako se izogneš morebitnim konfliktom z drugimi, hkrati pa tako osebam izkažeš svoje spoštovanje in poskrbiš za svojo in njihovo varnost.

  • Ali odgovarjaš na zasebna sporočila neznancev?

Ne glede na vse te varnostne nastavitve pa je le vprašanje časa, kdaj boš dobil oziroma dobila sporočilo (»Message requests«) od neznane osebe. Svetujem ti, da ne odpiraš sporočil oseb, ki jih ne poznaš. Če si morda v dilemi, kaj bi naredil ali naredila, vprašaj odraslo osebo, ki ji zaupaš.

Meni se je že zgodilo, da sem sodelovala pri nagradni igri, nato pa mi je pisala organizacija z zelo podobnim imenom (npr. namesto Instagram piše Insta.gram) in mi sporočila, da sem srečna izžrebanka.

Taki profili so žal lažni. Če opaziš kaj nenavadnega v imenu ali pa se ti zdi napisano besedilo nekoliko »robotsko«, potem lahko sklepaš, da tega ni napisala dejanska oseba. Tovrstnim profilom nikakor ne posreduj svojih osebnih podatkov, naslova ali bančnega računa. Njihovi nameni so slabi.

Prav tako, če zares dobiš nagrado v nagradni igri, organizacija, ki ti bo podelila nagrado, od tebe ne bo zahtevala bančnih podatkov. 

Kaj lahko storiš v tem primeru? Priporočam ti, da osebo blokiraš in izbrišeš pogovor, imaš pa tudi možnost, da profil prijaviš v primeru neprimernih vsebin (npr. golote), nadlegovanja ali ustrahovanja.

Nikakor pa ne klikaj na morebitne poslane povezave v tem pogovoru – te povezave namreč pogosto vsebujejo zlonamerne programe, ki spremljajo tvojo aktivnost na internetu. Tako hekerji pridejo do tvojih elektronskih naslovov in gesel ter drugih osebnih podatkov.

Vdor v račun. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay
  • Ali klikneš na nepoznane povezave v zasebnih sporočilih?

V zadnjem času je veliko znanih oseb spregovorilo (npr. glasbenika Žan Serčič in Tim Kores Kori, radijski voditelj Robert Roškar, igralka Katarina Čas, gledališče Špas teater …), da so jim neznanci vdrli v profil in od njih zahtevali visoke zneske v zameno za vračilo profila na Instagramu.

Morda si misliš, ja, saj to se dogaja samo znanim osebam, »influencerjem«, in to nate ne vpliva. V nekaterih primerih je to res. V nekaterih pa tudi ne. Pri vdoru v Instagram profil Renesanse mladih so neznanci, brez njihove vednosti, posredovali različne »okužene« povezave njihovim sledilcem. S temi povezavami so pridobivali osebne podatke in gesla oseb, ki so povezave odprle.

V teh primerih bi bil zagotovo marsikdo izmed nas v dilemi, kaj naj stori. Če se ne moreš odločiti, raje ne klikaj in vprašaj odraslo osebo in se z njo pogovori o poslanem sporočilu.

Prav tako lahko pred odpiranjem povezave počakaš nekaj dni, saj če so kateremu izmed znanih »Instagramerjev« oziroma »Instagramerk« vdrli v profil, bodo zagotovo o tem poročali in svarili njihovi Instagram prijatelji.

Napisane točke ti lahko koristijo, da sam oz. sama pri sebi preveriš, ali si pri uporabi Instagrama varen oz. varna.

Zapomni si – previdnost pri uporabi družabnih omrežij nikoli ne škodi! Želim ti varno in zabavno uporabo Instagrama!

P. S. #SharingIsCaring, deli to objavo s prijatelji in prijateljicami, za katere misliš, da bi jim te informacije koristile!

***

Prispevek je pripravila univerzitetna diplomirana psihologinja Maja Dolinar.

MZ in Neon

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.