Časoris
Gledališka improvizacija je bil Zarjin prvi javni gledališki nastop. Bilo je zelo zabavno za igralce in gledalce. Foto: Blaž Stantič Kobal
Gledališka improvizacija je bil Zarjin prvi javni gledališki nastop. Bilo je zelo zabavno za igralce in gledalce. Foto: Blaž Stantič Kobal

V gledališki šoli je zabavno in poučno

V gledališko šolo Talia v Kopru sem se vpisala letošnje šolsko leto in že od prvega dne sem se v njej resnično odlično počutila.

Do zdaj je bilo izjemno zabavno in poučno. Naučila sem se številnih novih stvari, izboljšala svoje gledališke veščine in spoznala nove prijatelje.

Gledališka improvizacija je oblika gledališča, pri kateri igralci delujejo spontano, brez scenarija, kjer razvijajo dialog in gib med potekom same predstave.

Priprave na nastop so bile zadnji mesec zahtevne, vendar hkrati zabavne in poučne.

Vadili smo različne tehnike, vključno z improvizacijami in vajami, kot je na primer ustvarjanje scene v desetih sekundah z določenimi čustvi ali besedami.

Šestošolka Zarja v gledališki šoli Talia uživa. Okrepila je samozavest in pogum, naučila se je izražati in predstavljati pred občinstvom. Foto: Blaž Stantič Kobal
Šestošolka Zarja v gledališki šoli Talia uživa. Okrepila je samozavest in pogum, naučila se je izražati in predstavljati pred občinstvom. Foto: Blaž Stantič Kobal

Ure v gledališki šoli so zasnovane tako, da se najprej razgibamo z različnimi vajami. Sledijo pogovori in improvizacije na določeno temo.

Improvizacije so lahko različno dolge in dinamične, kar nam omogoča širjenje naših gledaliških sposobnosti in ustvarjalnosti.

Za nastop smo vsi dobili svoje vloge in učiteljica Urška Bradaškja Morato nas je razdelila v skupine.

Pred njim smo se pomirili s posebnimi vajami.

Vključili smo tudi druge vaje, ki smo jih delali na pripravah (da v desetih sekundah s skupino s telesom narediš na primer avto, z različnimi čustvi izgovoriš besedo špageti).

V Kopru se osnovnošolci učijo igre in nastopanja v Gledališki šoli Talia, ki bo kmalu praznovala 20 let. Foto: Blaž Stantič Kobal
V Kopru se osnovnošolci učijo igre in nastopanja v gledališki šoli Talia, ki bo kmalu praznovala dvajset let. Foto: Blaž Stantič Kobal

Jedro nastopa so bile improvizacije, kjer smo na hitro ustvarjali scenarije in se preizkušali v različnih situacijah.

Za nastop smo se naučili vsak svojo pesem, okrog katere smo zasnovali celotno igro. Tako smo združili poezijo in improvizacijo v »improVERZacijo«!

Obiskovanje gledališke šole mi je prineslo ogromno koristi. Moja samozavest in pogum sta se povečala, saj sem se naučila izražati in predstavljati pred občinstvom.

Veselim se vsake ure, saj je atmosfera prijetna in spodbudna. Poleg tega nam učiteljica pripravi odlične igre in teme, tako da na vajah ni nikoli dolgčas.

V majhni skupini lahko še bolj poglobljeno delamo in se posvečamo drug drugemu, kar prispeva k še večjemu napredku in zabavi pri učenju gledaliških veščin.

Zarja Japelj, 6. razred, Osnovna šola Oskarja Kovačiča Škofije

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.