Časoris
Ula Robida, zmagovalka Cankarjevega tekmovanja v minulem šolskem letu. Vir: osebni arhiv
Ula Robida, zmagovalka Cankarjevega tekmovanja v minulem šolskem letu. Vir: osebni arhiv

Ula Robida: Svet okoli sebe moramo opazovati kritično

Ula Robida je lani na Cankarjevem tekmovanju v kategoriji 9. razred osvojila prvo mesto v državi kot učenka OŠ Ob Rinži Kočevje. Letos obiskuje Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje.

Zakaj si se odločila tekmovati na Cankarjevem tekmovanju? Kaj misliš, da je njegov namen?

Že kot predšolska deklica sem si od vsega najbolj želela brati knjige. Odkar sem se naučila brati, za to izkoristim vsak prosti trenutek.

Pri nekaterih knjigah odtavam v drugačen, neresničen, domišljijski svet, pri drugih pa iščem vzporednice v vsakdanjem življenju. Prav to pa je namen Cankarjevega tekmovanja.

Ula Robida

Za državno tekmovanje smo tekmovalci morali prebrati dve knjigi. Sta te navdušili?

Lansko šolsko leto smo iskali vzporednice s knjigo Gremo mi v tri krasne avtorice Nataše Konc Lorenzutti in z Elvisom Škorcem, glavnim junakom romana Elvis Škorc, genialni štor Janje Vidmar.

V knjigi je predstavljen kot genialni štor s številnimi težavami, ki jih imamo tudi drugi mladostniki.

Obe literarni deli sta mi bili zelo všeč, ker sta realistični. Zato sem ju navdušeno prebirala in zelo poglobljeno analizirala.

Kaj vse lahko pokažeš na Cankarjevem tekmovanju?

Cankarjeva tekmovanja mi predstavljajo izziv, saj v njih lahko pokažeš svoje poznavanje slovenske in svetovne literature, hkrati pa tudi pravila pravopisa in slogovno prepletanje razumevanja umetnostnih besedil, lastnega razmišljanja in literarnega znanja.

Pri tem tekmovanju je pomembna tudi pomoč in usmerjanje mentorja (moja mentorica je bila Tinkara Hodnik), ki te z različnimi nalogami spodbuja h kritičnemu razmišljanju prebranega.

Kaj svetuješ letošnjim tekmovalcem?

Široko naj odprejo oči in kritično opazujejo svet okoli sebe, berejo raznovrstno literaturo in jo med seboj povezujejo ter se poskušajo vživeti v svet, ki ga doživljajo literarni junaki.

Podprite Časoris - poljubno

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.